Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoge werkdruk voor jeugdartsen

Artsen in de jeugdgezondheidszorg komen structureel tijd tekort en kunnen kinderen daardoor niet de zorg bieden die nodig is. Dit blijkt uit onderzoek van Tweede Kamerpartij SP en de vereniging van Artsen in de Jeugdgezondheidszorg Nederland (AJN) onder meer dan driehonderd artsen uit de jeugdgezondheidszorg voor kinderen tot vier jaar.

Bijna alle jeugdartsen hebben last van een hoge werkdruk en hebben voortdurend het gevoel tekort te schieten. Ruim 85 procent van de jeugdartsen vindt dat ze de kinderen niet de zorg kunnen bieden die nodig is en een derde van de artsen vindt dat risicokinderen te weinig worden gezien.

Overuren

Over het algemeen geven de artsen aan dat ze steeds meer taken krijgen, terwijl de beloning achterblijft. Ze maken veel overuren, maar worden hier lang niet altijd voor betaald. Ze voelen zich erg verantwoordelijk en werken daarom noodgedwongen veel in eigen tijd.

Struikelblok

Een ander struikelblok is het doorverwijzen van patiënten. Driekwart van de jeugdartsen ervaart problemen met wachtlijsten, indicatiestelling en kinderen die te gemakkelijk weer worden losgelaten.

Aanbeveling

Het rapport van de SP en de AJN geeft een aantal aanbevelingen om de jeugdgezondheidszorg weer gezond te maken. Zo zouden er ruimere spreekuren en een toeslag voor risicokinderen moeten komen. De jeugdartsen moeten een sleutelpositie in de zorg voor de jeugd en de Centra voor Jeugd en Gezin krijgen. Ook is volgens het rapport een betere salariëring nodig om meer artsen aan te trekken. (Zorgvisie – Annelies Vermeulen)

Bekijk hier het onderzoek van de SP en AJN

Lees ook:

Miljoenen voor problematische wachtlijst jeugd lvg

‘Speciale zorg voor jeugd loopt vast’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.