De hogere korting blijkt uit de meicirculaire die vorige week bekend werd. Op begeleiding en dagbesteding komt nu uit op 11 procent, in plaats van de eerder genoemde 6 procent. Volgens VGN voorspelt dit weinig goeds over de zorgvuldigheid waarmee de transities hun beslag krijgen.
Hogere korting
De hoogte van het percentage waarmee gemeenten worden gekort op hun Wmo-budget voor begeleiding, dagbesteding, vervoer en kortdurend verblijf komt, rekening houdend met de aanvullende budgetten en de compensatie, dus aanzienlijk hoger uit dan het percentage van 6 procent dat staatssecretaris Van Rijn noemde in de brief over het begrotingsakkoord van 17 april 2014. De correctie met 5 procent betekent dat er voor de gehandicaptenzorg in de Wmo ongeveer 40 miljoen euro minder beschikbaar komt dan eerder gedacht.
Pittig onderhandelen
De hogere korting volgt op de signalen die VGN bereiken over de onderhandelingsstrategie die gemeenten inmiddels kiezen richting zorginstellingen. ‘Gemeenten hebben zich laten scholen in ‘pittig onderhandelen’ en zetten extra druk op de tarieven van zorginstellingen’, zo schrijft de VGN. ‘Navraag leert dat verschillende instellingen al worden geconfronteerd met dermate hoge kortingen op hun tarieven, dat hun zorg zelfs onder kostprijsniveau zou moeten worden geleverd. Het is hierdoor niet mogelijk om cliënten die vanuit het overgangsrecht recht houden op zorg, zoals nu in de ABWZ, zorg te blijven bieden.’
Kamervragen
Sinds VWS bevestigde dat de werkelijke korting op het Wmo-budget voor begeleiding inderdaad op 11 procent uitkomt, beraadt VGN zich verder over deze kwestie. De werkelijke korting wordt in ieder geval onder de aandacht van de Kamer gebracht.

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?