Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hogere korting op begeleiding en dagbesteding

Op de middelen die in 2015 ter beschikking komen aan gemeenten voor begeleiding en dagbesteding wordt meer gekort dan VWS eerder aankondigde. Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) reageert met verbazing op deze korting.
Hogere korting op begeleiding en dagbesteding

De hogere korting blijkt uit de meicirculaire die vorige week bekend werd. Op begeleiding en dagbesteding komt nu uit op 11 procent, in plaats van de eerder genoemde 6 procent. Volgens VGN voorspelt dit weinig goeds over de zorgvuldigheid waarmee de transities hun beslag krijgen.

Hogere korting

De hoogte van het percentage waarmee gemeenten worden gekort op hun Wmo-budget voor begeleiding, dagbesteding, vervoer en kortdurend verblijf komt, rekening houdend met de aanvullende budgetten en de compensatie, dus aanzienlijk hoger uit dan het percentage van 6 procent dat staatssecretaris Van Rijn noemde in de brief over het begrotingsakkoord van 17 april 2014. De correctie met 5 procent betekent dat er voor de gehandicaptenzorg in de Wmo ongeveer 40 miljoen euro minder beschikbaar komt dan eerder gedacht.

Pittig onderhandelen

De hogere korting volgt op de signalen die VGN bereiken over de onderhandelingsstrategie die gemeenten inmiddels kiezen richting zorginstellingen. ‘Gemeenten hebben zich laten scholen in ‘pittig onderhandelen’ en zetten extra druk op de tarieven van zorginstellingen’, zo schrijft de VGN. ‘Navraag leert dat verschillende instellingen al worden geconfronteerd met dermate hoge kortingen op hun tarieven, dat hun zorg zelfs onder kostprijsniveau zou moeten worden geleverd. Het is hierdoor niet mogelijk om cliënten die vanuit het overgangsrecht recht houden op zorg, zoals nu in de ABWZ, zorg te blijven bieden.’

Kamervragen

Sinds VWS bevestigde dat de werkelijke korting op het Wmo-budget voor begeleiding inderdaad op 11 procent uitkomt, beraadt VGN zich verder over deze kwestie. De werkelijke korting wordt in ieder geval onder de aandacht van de Kamer gebracht.

Transitie langdurige zorg

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.