Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hogere overlevingskans door monitoring

Mark van Dorresteijn
De overlevingskans van patiënten voor wie een spoedinterventieteam (SIT) moet worden opgeroepen, vergroot door gebruik te maken van een elektronische monitor die vitale functies meet. Dat komt naar voren in een wereldwijd multicentrisch onderzoek van Philips.
Hogere overlevingskans door monitoring

De onderzoekers keken naar het gebruik van monitors binnen bestaande protocollen voor SIT-oproepen. Zij ondervonden dat de overlevingskans steeg met 6,3 procent onder patiënten voor wie het SIT werd opgeroepen. De gemiddelde opnameduur daalde met 3 procent in de ziekenhuizen in de Verenigde Staten die aan het onderzoek meededen. De tijd die verpleegkundigen kwijt zijn aan het meten van vitale functies, daalde met 39 procent (van 4,1 naar 2,5 minuten). Zij bespaarden hierdoor gemiddeld 1,7 uur per dag.

Samenwerken met beste gegevens

‘Vroegtijdige herkenning van verslechterende patiënten heeft een belangrijke positieve kant’, zegt Rinaldo Bellomo, directeur Intensive Care Research in het Austin Hospital in Melbourne, Australië. ‘Klinische adviezen wijzen op mogelijke problemen voordat deze de kans krijgen zich te ontwikkelen, en helpen zo de opnameduur te bekorten. Vroegtijdige interventies kunnen de patiëntuitkomsten aanzienlijk verbeteren en ziekenhuizen veel geld besparen. Deze ontwikkelingen laten zien dat patiëntenzorg geen individuele inspanning meer is, maar het effectiefst is wanneer zorgverleners als een team samenwerken en gebruikmaken van de beste gegevens die beschikbaar zijn.’

Onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd op twaalf algemene verpleegafdelingen van ziekenhuizen in de Verenigde Staten, Zweden, Verenigd Koninkrijk, Australië en Nederland. De Reinier de Graaf Groep in Delft nam als Nederlands ziekenhuis deel aan het onderzoek. In totaal waren ruim 18.000 patiënten onderdeel van het onderzoek. Het onderzoek werd gedaan met de IntelliVue MP5SC-monitor, voorzien van een hulpmiddel voor klinische beslissingsondersteuning. De resultaten zijn terug te vinden in het augustusnummer van het internationaal klinisch tijdschrift Journal of Critical Care.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: Philips)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.