Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Hond herkent geur darmkanker

Mark van Dorresteijn
Darmkanker kan worden geroken door getrainde honden. Dat concluderen onderzoekers in Gut, een vakblad voor maag-darm-leverartsen.
Hond herkent geur darmkanker

Het is al langer bekend dat honden patiënten met long-, blaas-, ovarium- en borstkanker kunnen onderscheiden aan de hand van hun geur. De onderzoekers hebben nu ontdekt dat honden ook ingezet kunnen worden om darmkanker te ontdekken. De 8-jarige labrador retriever die voor dit onderzoek werd gebruikt, wist met grote nauwkeurigheid darmkanker op te sporen. Opvallend was dat de hond met name kanker in een vroeg stadium met grote nauwkeurigheid leek te kunnen ruiken.

Elektronische meetapparatuur

Het vermogen van de labrador om kanker te ontdekken, werd niet beïnvloed door roken of de aanwezigheid van goedaardige afwijkingen of ontstekingen bij de patiënt.
Toch is het niet waarschijnlijk dat artsen voor het ontdekken van kanker hulp gaan krijgen van een trouwe viervoeter, schrijven de onderzoekers. De training van zulke honden is duur en kost veel tijd. Daarbij kunnen honden maar maximaal tien jaar ingezet worden als snuffelaar. De onderzoekers hopen dat de door honden opgepikte geuren geïdentificeerd kunnen worden zodat hetzelfde resultaat verkregen kan worden met elektronische meetapparatuur. (Bron: Medisch Contact – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

1 REACTIE

 1. Bezwaren tegen echt preventief screenen op darmkanker zijn onterrecht en worden onhoudbaar
  Net als de teststrookjes voor ontlasting gaat het ook in dit geval om het opsporen van reeds bestaande darmkanker.
  Maar darmkanker is werkelijk te voorkomen. Jaren voordat het de kans heeft om te ontstaan.
  Wie zou zich nu niet willen laten onderzoeken:
  – op het risico om deze bijzonder kwaadaardige aandoening te krijgen;
  – op een tijdstip dat de oorzaak nog simpel kan worden weggenomen;
  – middels een methode die nauwelijks belastend is?
  De methode is er gewoon: de zogenoemde Virtuele Colonoscopie (VCS) of Colografie. Een uiterst simpel onderzoek van de dikke darm met behulp van een CT-scan dat maar enkele minuten in beslag neemt.
  Hiermee kunnen mogelijke voorstadia van dikke darm kanker worden opgespoord, wel 5 tot 10 jaar voordat daaruit kanker zou kunnen ontstaan.
  Darmkanker
  Darmkanker is de tweede meest voorkomende kanker in Nederland: Jaarlijks worden ruim 11.000 mensen door de aandoening getroffen. Bijna de helft van de mensen overlijdt eraan.
  Bijna alle darmkanker komt voort uit poliepen die zich maar heel langzaam in de darm ontwikkelen en er wel 5 tot 15 jaar over doen om kwaadaardig te ontaarden.De poliepen zijn middels de VCS vroegtijdig op te sporen en vervolgens eenvoudig te verwijderen. Het risico om de aandoening te krijgen neemt vooral toe met de leeftijd (50+), als het in de familie voorkomt, bij bepaalde eetgewoonten en bij mensen met een zittend beroep.
  Preventief screenen kan vele duizenden gevallen per jaar voorkomen.
  Probleem: Het is verboden in Nederland
  Reden: het tekort aan mogelijkheden om de ongetwijfeld grote hoeveelheid mensen voor vervolgbehandeling te verwerken.
  Wel wordt er nu in een paar regio’s onderzoek naar darmkanker verricht met teststrookjes die bloed van een kwaardaardig ontaarde poliep in de ontlasting kunnen aantonen.
  Maar dan ben je dus al 5 tot 15 jaar te laat.
  Richard Danel, arts
  Voor reacties: Danel@screenplus.nl

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.