Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Hoogleraar Heineman: ‘Ego’s moeten weg uit de zorg’

De spelers in de zorg leven volgens professor Erik Heineman te veel volgens een ik- of egosysteem. Dat zei hij gisteren in zijn oratie bij het aanvaarden van de leerstoel Heelkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Hoogleraar Heineman: ‘Ego’s moeten weg uit de zorg’

We staan volgens Heineman aan de vooravond van een nieuwe ordening van de zorg, waarin de huidige vakgroepen ten dele achterhaald zijn. Omdat de zorg complexer wordt en er behoefte is aan integrale en thematische zorg, voldoet het oude systeem niet meer. In het oude ‘egosysteem’ is vaak sprake van een stammenstrijd tussen medisch personeel en bestuurders. Alle spelers in de zorg moeten echter naar het nieuwe ‘ecosysteem’, meent Heineman. Niet wie de baas is, mag het dan zeggen, maar wie het weet. Bestuurders en managers in een ecosysteem zijn zelf meewerkend voorman of voorvrouw en hebben de focus op inhoud en vakmanschap. Bovendien bedenken zij niet alleen plannen, maar ze implementeren die ook en organiseren vanuit de beweging.

Egosysteem

Gezondheidszorgsystemen zijn levende systemen, ofwel ecosystemen, stelt Heineman. “Een gezondheidszorgsysteem kent namelijk net als een ecosysteem diversiteit, onderlinge afhankelijkheid, individuele groei en beweging. Door te functioneren als een ecosysteem worden prachtige resultaten geboekt waar zowel patiënt als medewerker als organisatie beter van worden.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees meer:

Kloof tussen zorgbestuurders en middenmanagement

Scholing en cultuur spelen rol bij werving zorgpersoneel

De gelukkige werknemer

Tevreden werknemers in de ggz

2 REACTIES

  1. afdelingmanagement moet leren marktgericht te denken en te doen vanuit hun vakgebied beter dan bestuurders leren om, vanuit hun dure verre stoel, om niet voor de troepen uit te lopen en begrijpelijke taal te bezigen=nl tot nu toe ook niet gelukt

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.