Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoogleraar op de bres voor thuisbevallen

Zwangere vrouwen doen er beter aan thuis te bevallen als opname in het ziekenhuis medisch niet noodzakelijk is. Dat stelt professor Raymond de Vries vandaag tijdens de aanvaarding van de leerstoel 'midwifery science' aan de Universiteit van Maastricht.
Hoogleraar op de bres voor thuisbevallen

Volgens De Vries leiden bevallingen in het ziekenhuis vaak tot een keizersnede, met allerlei mogelijke complicaties. Ook zou de moeder de bevalling in het ziekenhuis om die reden vaker niet overleven. De Vries vindt dat het huidige systeem in Nederland – relatief bevallen vrouwen in ons land heel vaak thuis – daarom niet moet worden losgelaten.

Bevalling

De hoogleraar verloskunde van Amerikaanse komaf doet zijn uitspraken op basis van onderzoek in de Verenigde Staten, waar 99 procent van de vrouwen in het ziekenhuis bevalt. “In 1990 stierven nog twaalf op de 100.000 vrouwen in het kraambed, drie jaar geleden waren dat er zeventien”, citeert De Telegraaf de professor. In Nederland zou het aantal vrouwen dat de bevalling niet overleeft op ongeveer de helft liggen.

Tegengeluid

De Vries wil naar eigen zeggen een tegengeluid geven met deze cijfers over de naar verhouding hoge babysterfte in Nederland. Onderzoek van het UMC Utrecht van vorig jaar wees onder meer uit dat die hoge babysterfte te wijten was aan het feit dat zoveel moeders thuis bevallen. Het zou kunnen dat het aantal baby’s dat de bevalling niet overleeft, wordt teruggedrongen door vaker te bevallen in het ziekenhuis, zegt De Vries. Maar dat betekent waarschijnlijk wel een hogere moedersterfte. (ANP – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

‘Behoud systeem van thuisbevallen’

Vroege inzet kraamhulp blijkt zinvol

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.