Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Huidkanker-apps zijn onbetrouwbaar

Mark van Dorresteijn
Apps waarmee huidkanker opgespoord kan worden, zijn onbetrouwbaar. Dat blijkt uit een studie in JAMA Dermatology, meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.
Huidkanker-apps zijn onbetrouwbaar
Foto: ANP - Lex van Lieshout

De onderzoekers keken naar vier huidkanker-apps. Drie daarvan analyseren huidkanker op basis van automatische algoritmen. De laatste stuurt foto’s ter beoordeling door naar een dermatoloog. Deze beoordeling kost 5 dollar per foto.

Resultaten

De app die de afbeeldingen door een dermatoloog liet beoordelen miste slechts 1 melanoom. Van de andere 3 gaf de beste app 18 van de 60 melanomen het label ‘goedaardig’ mee. Voor het onderzoek werden 188 foto’s met goedaardige en kwaadaardige afwijkingen geanalyseerd. De sensitiviteit (percentage terecht positieve uitslagen onder de zieke personen) varieerde tussen de 7 en 98 procent. De specificiteit (percentage terecht negatieve testuitslagen onder de niet-zieke personen) kwam uit op 30 tot 94 procent. De positief voorspellende waarde varieerde van 33-42 procent en de negatief voorspellende waarde van 65-97 procent.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.