Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Huisarts amper behoefte aan zelfmetingen patiënt

Mark van Dorresteijn
Huisartsen hebben geen behoefte aan metingen die patiënten zelf hebben verricht. Dat blijkt uit een verkennend onderzoek van Rick Bolten, die als stagiaire bij het Nictiz onderzoek doet naar zelfmeetapparatuur.
Huisarts amper behoefte aan zelfmetingen patiënt

Hij ondervroeg tien huisartsen over hun ervaringen met zelfmeetapparatuur. Daarover verscheen een artikel op Smarthealth.

Angst en overuren

Bolten ontdekt dat huisartsen liever zelf onderzoek uitvoeren en hun diagnose niet snel zullen baseren op metingen van een patiënt. Het maakt daarbij niet uit hoe betrouwbaar de thuismeetapparatuur is: de arts meet altijd zelf na. Huisartsen vermoeden verder dat de ontwikkeling van zelfmeten zorgt voor meer angstige mensen omdat zij te snel conclusies trekken. Tot slot vermoeden huisartsen dat de gegevens zorgen voor overuren voor huisartsen.

Soms waardevol

De metingen zijn soms wel waardevol, volgens de huisartsen. Bijvoorbeeld als iemand gedurende langere periode gemonitord moet worden. Mensen met hartritme stoornissen hebben bij bezoek aan de huisarts soms even nergens last van, terwijl het in de avond of nacht weer opduikt.  ‘Dan is het belangrijk om iemand 24 uur in de gaten te houden en het hartritme te monitoren’, stellen de huisartsen. Ander voordeel is de verhoogde verantwoordelijkheid die patiënten voelen. Door zelf te meten verhoogt de motivatie om te werken aan de eigen gezondheid. ‘Patiënten voelen zich bewuster over hun gezondheid, hun kennis groeit en ze zullen zich meer als een partner voelen.’

 

 

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Het probleem is ook dat er tegenwoordig veel App’s zijn die pretenderen medische metingen te kunnen doen.
    Bijna geen enkele App is echter gecertificeerd als medisch device en de vraag is dan ook hoe betrouwbaar deze apps zijn.
    Er zijn wel medisch gecertficeerde app’s en sensoren, die kunnen huisartsen, en cardiologen wel helpen om op afstand diagnose te doen, maar dat gaat niet werken als daar geen call centre met gespecialiseerde verpleegkundigen tussen zit die beoordelen of er werkelijk iets aan de hand is.
    Het is gebleken dat automatische alarmeringen tot gevolg hebben dat patiënten nog vaker naar het ziekenhuis gaan omdat hun apparaat alarm aangeeft terwijl er niets aan de hand is.
    Kees Wiegers

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.