Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Huisarts mag ongevraagd afslankadvies geven

Mark van Dorresteijn
De huisarts moet mensen met overgewicht ongevraagd daarop aanspreken. Dat vindt bijna driekwart van de huisartsen en de bevolking, volgens onderzoek van het Nivel en de KNMG.
Huisarts mag ongevraagd afslankadvies geven

De helft van de volwassen Nederlanders is te dik, 14 procent heeft zelfs ernstig overgewicht. Dit percentage zal de komende jaren alleen maar toenemen. Hoe eerder overgewicht wordt behandeld, hoe groter de kans op succes. De huisarts zou een belangrijke rol kunnen spelen in behandeling en preventie van overgewicht, volgens het Nivel.

Ongevraagd advies

Huisartsen bieden laagdrempelige zorg en zien ieder jaar ongeveer driekwart van hun patiënten. Het Nivel en de KNMG legden daarom hun ledenpanels de vraag voor of huisartsen mensen met overgewicht daar ongevraagd op moeten aanspreken. 73 procent van de huisartsen en 68 procent van de bevolking vindt dat huisartsen ongevraagd advies moeten geven.

Adviezen

In de jaren negentig gaven huisartsen vaak pas gewichtsadviezen als een patiënt met gezondheidsklachten kwam of er zelf om vroeg. Patiënten stonden bovendien kritisch tegenover ongevraagd advies. Inmiddels lijkt er een omslag te hebben plaatsgevonden. In 2008 is de CBO-richtlijn ‘Diagnostiek en behandeling van obesitas bij volwassenen en kinderen’ ingevoerd en in 2010 de nieuwe NHG-Standaard Obesitas, die beide het belang van preventie onderstrepen. Bijna alle huisartsen (95 procent) zeggen dat ze af en toe ongevraagd advies geven. De huisartsen bespreken overgewicht vaak niet door een gebrek aan tijd of voorlichtingsmateriaal, of omdat ze denken dat patiënten dat bemoeizuchtig of vervelend vinden.

Gêne

Jolanda van der Ploeg, nurse practitioner bij het Centrum voor Obesitas Nederland, vindt het een goede ontwikkeling dat huisartsen ongevraagd patiënten aanspreken op hun overgewicht. “Het is van belang dat patiënten weten wat de gevaren zijn van overgewicht en dat mogelijk door af te vallen bijvoorbeeld voorkomen kan worden dat iemand hoge bloeddruk krijgt of suikerziekte. Voorkomen is beter dan genezen. ” Volgens Van der Ploeg hebben sommige patiënten ook gêne om over hun gewicht te beginnen. “Het kan voor aan aantal patiënten juist heel goed zijn dat de huisarts de eerste stap zet. Veel patiënten schamen zich voor hun overgewicht en zien dit als falen. Vooral bij de patiënten met een hogere BMI (bv. > 35) kan er sprake zijn van de ziekte obesitas. Dit is een ziekte die behandelt dient te worden. Een huisarts observeert en bij verdenking op ziekteverschijnselen van andere aard, wordt dit ook besproken met de patiënt. Als overgewicht gesignaleerd wordt en besproken wordt is het uiteraard van belang dat patiënten hulp aangeboden krijgen. De eerste stap is dan begeleiding van een diëtiste en/of opstellen van een beweegplan.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Lees ook:

Pratende robot helpt mensen met overgewicht

Obesitas moet onder de ggz vallen

3 REACTIES

  1. De huisarts mág….? De huisarts MOET..! Hij heeft zich toch onder ede verplicht alles in het werk te stellen om mensenlevens te redden! Zwijgen = dodelijk. Niet alleen afvallen, maar a.u.b. ook de andere BRAVO-factoren op heldere wijze onder de aandacht brengen en mensen in contact brengen met professionals die in het totaalplaatje kunnen helpen. Geen woorden maar daden a.u.b.!!!!
    Rosaline Ratering (www.rosalife.nl)

  2. Lees alle reacties
  3. Eens met de stelling dat de huisarts hierin een preventieve functie kan vervullen. Toch wil ik ingaan op uw opmerking dat de orthopeed zich hiermee niet te bemoeien heeft. U komt met een hulpvraag bij de orthopeed. Deze hulpvraag is misschien niet veroorzaakt door uw overgewicht, maar herstel van uw knieklachten kan wel eens ernstig bemoeilijkt worden door dit overgewicht. Dat u op uw overgewicht weinig tot geen invloed heeft, door uw schildklieraandoening, is erg vervelend, maar de feiten blijven dan wel nog steeds hetzelfde, dat het herstel van deze knieklachten wellicht nauw samenhangt met uw fysieke gesteldheid?

  4. Helemaal mee eens. De huisarts kent de mensen (en dus ook hun leefgewoonten en problemen) over het algemeen het best. Maar dan zou tegelijkertijd ook VERBODEN moeten worden dat anderen de betrokkenen hierop aanspreken zoals werkgevers, ARBO-artsen, verzekeringen, keuringsartsen en zelfs medisch specialisten wanneer het overgewicht niet direct (bewezen) de aanleiding is tot de klachten.
    Ik lijdt zelf door schildklierproblemen aan een morbide obesitas, waarbij geen enkel dieet soelaas biedt en ben daarop aangesproken door de orthopeed nadat ik bij een ongeval in het verkeer (waarbij mijn gewicht geen enkele rol speelde) een knieblessure had opgelopen! Laat zo iemand gewoon zijn werk doen en zich verder niet met mijn leven bemoeien.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.