Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Huisartsen blij met coulance ACM

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De Autoriteit Consument en Markt geeft zorgaanbieders in de eerste lijn meer ruimte voor samenwerking.
Huisartsen blij met coulance ACM

Dat blijkt uit  het nieuwe document “Uitgangspunten toezicht ACM op zorgaanbieders in de eerste lijn”. Huisarts Peter de Groof  van het actiecomite “Het roer moet om” juicht deze stap toe: ‘De ACM erkent nu openlijk dat haar beleid de laatste jaren innovatie en initiatieven in de zorg heeft verstikt.’

ACM

De ACM wil meer ruimte geven voor innovatie en zorginhoudelijke samenwerking. De Mededingsautoriteit wil eerstelijns zorgaanbieders aanmoedigen nieuwe samenwerkingsverbanden te sluiten en belooft niet direct een onderzoek te starten met als doel een boete op te leggen. Op dit moment is de sector erg terughoudend omdat men bang is voor boetes achteraf. De ACM wil van deze zogenoemde verkramping af.

Eerstelijns zorgaanbieders

Huisartsen, zorgverzekeraars en andere eerstelijns zorgaanbieders kunnen gerust initiatieven ontplooien, zegt ACM-baas Chris Fonteyn: ‘In veel gevallen zullen de voordelen voor patiënten en verzekerden opwegen tegen de nadelen en kan het initiatief probleemloos worden voortgezet.’ Mocht de samenwerking toch “schadelijk” zijn dan grijpt de ACM nog steeds in, maar eerst krijgen de betreffende partijen dan de kans om hun afspraken bij te stellen.

Mededinging

Aan de mededingingsregels op zich verandert niets. Zorgaanbieders mogen nog steeds niet collectief onderhandelen om een hogere prijs af te dwingen of samen de markt verdelen. Ook mogen zij de toegang door nieuwe aanbieders niet gezamenlijk reguleren. Collectieve boycots van een contractvoorstel van een zorgverzekeraar mag ook niet. Dit soort acties zijn volgens de ACM schadelijk voor patiënten en in strijd met de mededinging.

Huisartsen

Huisartsen klagen al over zorgverzekeraars sinds de huisartsenzorg moet worden ingekocht. Zorgverzekeraars luisteren onvoldoende naar huisartsen en dwingen hen te tekenen bij het kruisje. Huisartsen in Noord Holland hebben daarom vorig jaar zorgverzekeraar VGZ onder druk gezet door te weigeren hun inkoopcontracten te ondertekenen. Huisartsen voelden zich een speelbal voor de machtige zorgverzekeraars. Zij stelden een manifest op “Het roer moet om in de zorg”. Dit manifest is tot nu toe gesteund door 7900 huisartsen en 18771 sympathisanten. Huisarts De Groof: ‘Men ziet nu in dat juist samenwerking onmisbaar is voor goede huisartsenzorg, en niet concurrentie. Daarom moeten we ook helemaal weg uit de Mededingingswet. Dat moet de volgende stap zijn.’

ZN

De zorgverzekeraars zijn blij dat de ACM op voorhand met de sector in gesprek wil gaan bij breder spelende samenwerkingsvraagstukken. Het feit dat de ACM eerst een waarschuwing geeft bij schadelijke samenwerkingsovereenkomsten en niet direct een boete oplegt, klinkt ook ZN als muziek in de oren.

Zorginkoop

Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier zorginkoop. Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.