Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Huisartsen declareren opvallend vaker telefonisch consult’

Mark van Dorresteijn
Huisartsen hebben in de eerste helft van dit jaar opvallend veel meer telefonische consulten gedeclareerd bij zorgverzekeraars dan vorig jaar. Dat bevestigt een woordvoerder van branchevereniging Zorgverzekeraars Nederland (ZN) vandaag naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf.
‘Huisartsen declareren opvallend vaker telefonisch consult’

Bij zorgverzekeraar Agis is het aantal declaraties voor telefonische consults met 30 procent gestegen. ZN krijgt signalen dat dit bij andere verzekeraars ook het geval is, aldus de zegsman. Hij noemt de stijging “opmerkelijk”.

Declaratieregels

Mogelijk heeft de toename te maken met een verandering in de declaratieregels. Voorheen konden huisartsen 4,50 euro declareren voor een herhaalrecept, net zoveel als voor een telefonisch consult. Sinds dit jaar is de vergoeding voor herhaalrecepten opgenomen in het inschrijftarief en kunnen zij geen aparte declaraties meer indienen.

Extra controle

De zorgverzekeraars vermoeden dat sommige huisartsen de regels omzeilen door herhaalrecepten op te voeren als telefonische consults. “Het lijkt erop dat artsen op een andere manier declareren dan is afgesproken”, aldus de woordvoerder. “Maar dat is moeilijk te controleren.” Een huisarts kan een telefoontje voor een herhaalrecept immers vrij eenvoudig veranderen in een telefonisch consult. “De vraag ‘hoe gaat het met u’, is snel gesteld”, aldus de zegsman. De zorgverzekeraars overwegen extra te controleren bij de praktijken waar de stijging het grootst is. (ANP)

Lees ook:

Zorgverzekeraars: meer onterechte declaraties

Ggz laat dure declaraties liggen

‘Artsen lopen tussen 60 en 90 miljoen aan declaratiegeld mis’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. Hoe kan een huisars een recept afgeven zonder dat er een consultatie heeft plaats gevonden? De verantwoordelijkheid in rechterlijke zin gaat verder dan alleen maar een paraafje zetten onder een paar regels medicijnen. Misschien hebben de zorgverzekeraars de noodzaak van een consult jarenlang miskend doordat de huisartsen dit nooit inrekening hebben gebracht. Ipv te klagen moeten de zorgevrzekeraars blij zijn dat de huisartsen zo goedkoop werkten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.