Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Huisartsen geven ook specialisten de schuld

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Huisartsen zijn van plan patiënten met herhaalrecepten voor dure, patent geneesmiddelen terug te sturen naar de medisch specialist.
Huisartsen geven ook specialisten de schuld

Deze actie is ingegeven door de onvrede met de bezuinigingsvoorstellen van minister Klink op de huisartsenzorg. Die bezuiniging kan in totaal oplopen tot 187 miljoen euro.

Terugsturen

Om te beginnen, zal de huisarts een overbruggingsrecept uitschrijven en contact opnemen met de medisch specialist als deze een duur geneesmiddel heeft voorgeschreven. De huisarts zal zijn collega medicus voorstellen het middel te vervangen door een goedkoper medicijn. Lukt dat niet en zijn er geen medisch inhoudelijke gronden voor het patent geneesmiddel, dan stuurt de huisarts de patiënt terug naar de medisch specialist. Volgens woordvoerder Dianne Paarhuis van de Landelijke Huisartsenvereniging staan medisch specialisten welwillend tegenover de suggestie hun voorschrijfgedrag kritisch te bekijken.

Twee kortingen

De huisartsen zien twee kortingen op hun budget tegemoet. Ten eerste wil Klink hen dit jaar zestig miljoen euro korten. Hoewel zij dit bedrag in 2011 terug krijgen, accepteren de huisartsen dit niet. Paarhuis: “Dat heeft consequenties voor de bedrijfsvoering en bijvoorbeeld investeringen omdat huisartsen het tijdelijk met minder geld moeten doen. Bovendien wil de minister in 2011 opnieuw zestig miljoen euro bezuinigen en dat bedrag komt ‘onder voorwaarden’ terug. Welke voorwaarden dat zijn, is onbekend. Het lijkt op jaarlijkse kortingen waar we voorlopig niet vanaf zijn.”

Niet eerlijk

Ten tweede hangt de huisartsen een bezuiniging van 127 miljoen euro boven het hoofd als zij niet goedkoper gaan werken. Dat zou moeten gebeuren door het voorschrijven van meer generieke geneesmiddelen. Al eerder lieten de huisartsen minister Klink weten dat het voorschrijven van duurdere patent geneesmiddelen vooral is te wijten aan de medisch specialisten. Zij vinden het dan ook oneerlijk dat de korting alleen voor rekening van huisartsen komt. Klink heeft in de Kamer gezegd dat hij ervoor voelde om ook medisch specialisten aan te pakken. Hij hoopte dat de specialisten en huisartsen zelf hun verantwoordelijkheid zouden nemen. Met de terug verwijsactie en de belofte ‘goedkoop te werken als het kan en duur als het moet’ willen de huisartsen hun goede wil tonen. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Klink bespaart niets op huisartsen

NZa stelt huisartsentarieven vast

Klink wil huisartsen ontzien

1 REACTIE

  1. Huisartsen, pas op: u wordt uigespeeld richting uw collegae specialisten. Precies dat wat de minister en haar vriendinnetjes zorgverzekeraars wensen: beinvloeden van de publieke opinie door huisartsen en medisch specialisten als geldgraaiers te koop te zetten. En dat te bedenken dat de universitair opgeleide huisarts voor 2 tientjes een consult van een patient doet en een medisch specialist nog geen derde verdiend van een advocaat.
    En de minister maar lachen met zijn Balkenende norm van 180.000 euro, chauffeur op onze kosten, zonnebrillen declareren op onze kosten en straks 6 jaren lang voor een salaris van ruim 100.000 euro in de wachtgeldregeling te zitten zonder sollicitatieplicht.
    Het is simpelweg kortzichtig en medisch onverantwoord om te stellen dat huisartsen medicijnen niet meer mogen voorschrijven omdat het te duur is (en anders krijg je “klappen”: 127 miljoen euro): omkopen heet dat. Trap er niet in. De minister wordt niet afgerekend op de kwaliteit van zorg, u staat voor het tuchtrecht als arts, niet de minister.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.