Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Huisartsen kunnen hartfilmpje maken met hun smartphone

Bert Bukman
Huisartsen kunnen binnenkort een hartfilmpje maken met hun smartphone. Een cardioloog kijkt via een beveiligde verbinding op afstand mee.
Marcus
Foto: iStock

Dit is mogelijk dankzij de nieuwe dienst CardioSecur van KPN Health. Hiermee wordt het mogelijk om met een smartphone of tablet een volwaardig elektrocardiogram (ECG) te maken. Een cardioloog van e-zorgverlener Vital10 kijkt via een beveiligde verbinding op afstand mee. Hij of zij helpt de huisarts bij het stellen van de diagnose.

CardioSecur komt als eerste beschikbaar voor praktijken die klant zijn van KPN Health. Dit zijn er 1100. Daarna kunnen ook andere huisartsen gebruik maken van de nieuwe dienst. Wie ermee gaat werken, krijgt de smartphone in bruikleen.

Zorgverzekeraars

Het digitale ECG wordt vergoed door de Nederlandse zorgverzekeraars. KPN heeft hierover afspraken gemaakt. Het tarief voor een digitaal filmpje ligt volgens het technologiebedrijf aanzienlijk lager dan dat van een ECG in het ziekenhuis. Ook hoeven patiënten met hartfalen, hartritmestoornissen of cardiovasculaire problemen straks minder vaak naar het ziekenhuis.

Kosten

Enige tijd geleden kwam een vergelijkbare voorziening beschikbaar waarmee patiënten thuis een ECG kunnen opnemen. Het medisch callcenter van de leverancier van deze dienst beoordeelt vervolgens de filmpjes. Dit callcenter bestaat uit verpleegkundigen en cardiologen die dit werk doen naast hun reguliere diensten.

Aan deze voorziening zijn echter kosten verbonden voor de patiënt. Een meting binnen 24 uur kost 12 euro. Wie direct een oordeel wil, betaalt 30 euro. Verder zijn er maandelijkse abonnementskosten van 24,90 euro.

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.