Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Huisarts meest vergrijsd van alle medici

Redacteur Zorg+Welzijn
Het aandeel van 55-plussers is in de medische beroepen het grootst. Met de huisarts, tandarts en de psycholoog als uitspringers. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Huisarts meest vergrijsd van alle medici
Foto: ANP Koen Suyk

Volgens het CBS is de vergrijzing in de zorg sinds het begin van de eeuw sterk toegenomen. Vooral onder werkenden met een medisch beroep is het aandeel 55-plussers in 2011 groter dan onder andere werkers in de zorg. Huisartsen zijn het meest vergrijsd. Ruim een op de vijf (21 procent) is 55-plus. In de ouderen- en geestelijke gezondheidszorg ligt dat percentage op 19. De minste vergrijzing is te vinden onder verloskundigen, apothekers en fysiotherapeuten. Van de verloskundigen is maar 9,7 procent 55 tot 65 jaar.

Medisch geschoolden

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vooral onder zelfstandig werkende medisch geschoolden is het aandeel 55-plussers hoog: 27 procent. Onder tandartsen, gezondheidspsychologen en psychotherapeuten zijn veel 55-plussers aan het werk. Verpleegkundigen staan pas op de vierde plaats qua vergrijzing in de medische sector. Een op de vijf medewerkers in de zorg is medisch geschoold.

Andere bedrijfstakken

Het CBS maakt een vergelijking met andere bedrijfstakken voor werkzame personen met een baan van 12 uur of meer. Daaruit blijkt dat het aandeel werkzame 55-plussers in de zorg tussen 2001 en 2011 meer dan verdubbeld is, van 6,6 procent naar 15,6 procent. Binnen de hele werkzame beroepsbevolking nam het aandeel van 55- tot 65-jarigen in die periode iets minder hard toe: van 7,8 procent tot 14,9 procent.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.