Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Huisartsen moeten eigen risico zorg innen’

AMSTERDAM - Als de no-claimheffing wordt afgeschaft en het kabinet een eigen risico voor patiënten invoert, moeten zorgaanbieders, zoals huisartsen, fysiotherapeuten en ziekenhuizen, die heffing innen.
'Huisartsen moeten eigen risico zorg innen'

Directeur Martin Bontje van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) heeft dat gisteren tijdens een congres in Amsterdam gezegd.

Grote kans

De kans is groot dat de no-claimheffing wordt afgeschaft. Alleen de VVD en D66 zijn er nog voorstander van. Nu krijgen patiënten die een jaar lang niet of nauwelijks gebruikmaken van de zorg, achteraf een ‘beloning’ van maximaal 255 euro per jaar. Die no-claimheffing leverde de schatkist 2,3 miljard per jaar op. Alle Nederlanders zijn namelijk bij de invoering van de heffing een hogere premie gaan betalen.

2,3 Miljard

Volgens Bontje kan de nieuwe regering die 2,3 miljard alleen terugverdienen door de premies voor de gezondheidszorg te verhogen of een eigen risico in te voeren, als patiënten naar de dokter of fysiotherapeut gaan. Hij verwacht dat de overheid voor die laatste optie zal kiezen.

Innen

De no-claim wordt nu geïnd door de zorgverzekeraars. Bontje vindt het “simpeler” als de zorgaanbieders de verwerking van het eigen risico in de toekomst voor hun rekening nemen.

Niet op de hoogte

Bedoeling van de no-claim was burgers bewust te maken van de kosten van gezondheidszorg. Het kabinet-Balkenende hoopte dat mensen zouden worden aangemoedigd om niet voor elk wissewasje een beroep te doen op medische zorg. De no-claim is in 2005 stapsgewijs ingevoerd. Onderzoeken hebben sindsdien uitgewezen dat de meeste burgers niet eens wisten dat de regeling bestond. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.