Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Huisartsen schrijven minder antibiotica voor

Huisartsen zijn terughoudender geworden in het voorschrijven van antibiotica. In 2010 kreeg 19 procent van de patiënten een of meerdere antibioticakuren en in 2012 was dat 15 procent. Dat heeft het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) woensdag gemeld op basis van eigen onderzoek.
Huisartsen schrijven minder antibiotica voor

Het IVM vindt dit een positieve ontwikkeling, omdat huisartsen door minder antibiotica voor te schrijven helpen om resistentie te voorkomen. Antibioticaresistentie is het gevolg van veelvuldig en ondoelmatig gebruik van deze medicijnen. Directeur Ruud Coolen van Brakel van het IVM vreest dat ziekten als longontsteking en bloedvergiftiging op den duur onbehandelbaar worden als in de veesector en de gezondheidszorg te veel antibiotica worden gebruikt. ‘Momenteel sterven in Europa 25.000 mensen aan bacteriële infecties omdat ze niet meer te behandelen zijn’, aldus Coolen.

Antibioticaresistentie

Apothekersorganisaties KNMP en NVZA spraken afgelopen zomer hun zorg uit over antibioticaresistentie. Patiënten kunnen zelf ook bijdragen aan het voorkomen ervan door de voorgeschreven kuur af te maken en door te accepteren dat er infecties zijn waarvoor een antibioticum niet nodig is, zeggen de organisaties

Veehouderij

Volgens de apothekersorganisaties behoort Nederland overigens tot de landen met de laagste antibioticaconsumptie per hoofd van de bevolking. Binnen de veehouderij hoort ons land echter bij de landen met het hoogste antibioticagebruik. Volgens de organisaties zijn internationale inspanningen om resistentie aan te pakken van groot belang.

Doelstellingen

Afgelopen zomer kondigde minister Edith Schippers van VWS nieuwe doelstellingen in de veeteelt aan: voor het einde van 2015 moet het antibioticagebruik in de veehouderij met 70 procent verminderd zijn. Ook wil Schippers met Nederland graag een voortrekkersrol spelen als het gaat om het voorkomen van resistentie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.