Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Huisvestingvergoeding verstoort zorgvernieuwing’

Directeur Leon Phernambucq van zorgorganisatie Zorgstroom heeft staatssecretaris Jet Bussemaker (VWS) gewaarschuwd dat extramuraliseren onbetaalbaar is vanwege de nieuwe vergoeding van huisvesting. Dat schrijft de Provinciale Zeeuwse Courant vandaag.

Bussemaker bracht gisteren een werkbezoek aan Middelburg waar woningcorporatie Woongoed, zorgorganisatie Zorgstroom en Stichting Welzijn Middelburg werken aan de inrichting van woonservicezones. In deze zones kunnen ouderen zo lang mogelijk zelfstandig in hun eigen huis wonen dankzij zorg dichtbij.

Onbetaalbaar

Deze zones blijken echter onbetaalbaar te worden, voorspelde directeur Leon Phernambucq van Zorgstroom. Vooral over de kosten voor huisvesting maakt hij zich zorgen. “We lijden nu al op bijna alle projecten verlies en dat zal alleen maar meer worden.”

Kleinschaligheid

Phernambucq rekende voor dat de huisvesting in grotere verzorgingshuizen goedkoper is dan de kleinschaligheid waar in Middelburg naar wordt gestreefd. Door de nieuwe wijze waarop de huisvesting vanaf 1 januari 2009 wordt vergoed door het Rijk, wordt de zorgvernieuwing gefrustreerd, klaagde hij.

Geld tekort

“Daarom doen sommige zorginstellingen er ook niet aan mee”, citeert de PCZ. “Bij grootschaligheid hou je straks geld over, bij kleinschaligheid kom je geld tekort. Vernieuwing wordt op deze manier gestraft in plaats van beloond.” Staatssecretaris Bussemaker zei de klacht al te kennen. “Ik hoor het vaker van zorgverleners. Het kan niet en het is te duur, zeggen ze. Maar ik wil eerst wel eens goede cijfers hebben waarin ze dat onderbouwen.” (PZC)

Link:

VWS komt financiële belofte niet na

Presentaties congres ‘kleinschalig wonen’

Artsen: onderzoek kleinschalig wonen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.