Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hulp tegen suïcide financieel beperkt

Redacteur KinderopvangTotaal
Het aantal suïcides blijft in 2009 en 2010 stijgen, ondanks eerder genomen maatregelen. Dat blijkt uit de Jaarrapportage Vermindering suïcidaliteit 2011, die minister Schippers vorige week naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. “Beperking van de toegankelijkheid van de ggz is onwenselijk,” aldus psychiater Jan Mokkenstorm, initiatiefnemer van 113online.
Hulp tegen suïcide financieel beperkt

In 2010 zijn 1600 mensen om het leven gekomen door suïcide, in 2009 waren dat er 1524. Het aantal mensen dat zelfmoord pleegt blijft stijgen, ondanks beleidsmaatregelen van de minister. Jan Mokkenstorm, initiatiefnemer van de landelijke hulpsite 113online, “De genomen maatregelen zijn goed, maar je kunt er niet van verwachten dat dit het jaar erop al leidt tot minder suïcides. Je kunt de vraag stellen of het ingezette beleid voldoende intensief is, en iedereen daar zijn steentje aan bijdraagt. Wij kunnen meer capaciteit gebruiken, maar dat kost geld. We hebben de verzekeraars nooit aan tafel kunnen krijgen voor de financiering van deze online hulpverlening. De verzekeraars beamen dat het enorm zou helpen, maar ze wijzen erop dat anonieme online hulp nu eenmaal niet onder de zorgverzekeringswet valt.”

Afronding

De Jaarrapportage Vermindering suïcidaliteit is door minister Schippers vorige week naar de Tweede Kamer gestuurd. Doel van de jaarrapportage is om met beleid en met een streefnorm het aantal suïcides terug te dringen. Dat lukt niet, zo blijkt uit de rapportage. Minister Schippers zegt nog te wachten op de afronding en invoering van een multidisciplinaire richtlijn en een signaleringsinstrument. “Daarmee kunnen hulpverleners suïcide meer bespreekbaar maken en op die manier beter beïnvloeden en effectiever behandelen,” aldus psychiater Jan Mokkenstorm.

Of deze maatregelen, die al ruim twee jaar in ontwikkeling zijn, het verschil zullen maken is nog onzeker. Volgens Mokkenstorm is “lange termijn ambitie” doorslaggevend, omdat de maatregelen tijd nodig hebben om ook daadwerkelijk vruchten af te werpen. Zorgelijk vindt Mokkenstorm het opwerpen van drempels voor de ggz, zoals de invoering van een eigen bijdrage van 200 euro om naar een psychiater te gaan. “Voorbeelden uit het buitenland maken duidelijkheid dat het suïcidecijfer hoger wordt naarmate de toegankelijkheid van behandeling moeilijker is.”

Twee jaar 113online heeft ook niet kunnen zorgen voor daling van het suicidaliteitscijfer. Mokkenstorm: “Wij kunnen het werk niet aan. Uitbreiding van de capaciteit zou ons bereik groter maken. Dat kost geld, dat eigenlijk uit de zorgverzekering moet komen. Voor de zorg en voor de economie zou het kosten besparen als mensen anoniem en online geholpen kunnen worden. Maar dat staat niet in de Zorgverzekeringswet. (zorgvisie – Carolien Stam / foto: ANP Robert Vos)

Lees ook:

113Online bovenaan bij googlen op zelfmoord

Platform voor zelfmoordpreventie 113Online met sluiting bedr…

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.