Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hygiënecodes voor de zorg herzien

Twee Hygiënecodes die gelden in de zorgsector zijn onlangs herzien: de ‘Hygiënecode voor de voedingsverzorging in zorginstellingen en Defensie’ en de ‘Hygiënecode voor de voedingsverzorging in woonvormen’. Wat is er veranderd?
Hygiënecodes voor de zorg herzien
Foto: Wim van Ophem

Het Voedingscentrum beheert de Hygiënecodes in opdracht van brancheorganisaties ActiZ, GGZ Nederland, Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, NVZ vereniging van ziekenhuizen en het Ministerie van Defensie. Ze vervangen de Hygiënecodes van 2008. De code bevat twee soorten documenten. In de basisdocumenten staan de wettelijke eisen. Bijvoorbeeld dat bij de ontvangst van gekoelde producten de temperatuur niet meer dan 7°C mag zijn. De werkdocumenten helpen zorgaanbieders in de praktische uitvoering en bevatten  geen wettelijke eisen. Zo staan in het werkdocument ‘Meten van temperaturen’ op welke manier je de temperatuur betrouwbaar kunt bepalen.

Herziene versie

In de herziene versie zijn veel punten hetzelfde gebleven, zoals de basisvoorwaarden en de temperatuureisen. Maar er staat ook nieuwe informatie in. Belangrijk is de toevoeging van allergenen. Gasten, patiënten en bewoners moeten verplicht geïnformeerd worden over de eventuele aanwezigheid van 14 allergenen. Zorginstellingen moeten deze informatie per gerecht beschikbaar maken. En er is meer aandacht voor de zuigelingenkeuken en voor het voorkomen van verspreiding van het norovirus, zoals een nieuwe werkinstructie bij een besmetting met het Noro-Virus.

Digitaal

De Hygiënecode voor zorginstellingen en Defensie is alleen digitaal beschikbaar voor leden van AcitZ, GGZ Nederland, NZV vereniging van ziekenhuizen en de VGN via een inlogcode op de site van het Voedingscentrum.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.