Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IC behouden dankzij samenwerking Laurentius en azM

Het Laurentius Ziekenhuis Roermond en het academisch ziekenhuis Maastricht werken vanaf 1 februari intensief samen op het gebied van Intensive Care zorg (IC-zorg). De samenwerking moet de kwaliteit van de IC in het Laurentius verbeteren. Het Roermondse ziekenhuis wil zich dit jaar laten visiteren voor een zogeheten level-1-visitatie. De IC-zorg blijft daardoor duurzaam voor de regio Roermond behouden.
IC behouden dankzij samenwerking Laurentius en azM

Concreet houdt de samenwerking in dat er sprake is van intensieve kennisuitwisseling, bijvoorbeeld door teleconferenties. Jack Thiadens, voorzitter raad van bestuur Laurentius: “Een ernstig zieke patiënt, die in veel gevallen in een levensbedreigende situatie terecht is gekomen, vraagt extra zorg. In het Laurentius Ziekenhuis beschikken we over een IC-capaciteit tot een bepaald niveau. Dat wil zeggen dat we in ons ziekenhuis de basis IC-zorg kunnen bieden waarbij patiënten dag en nacht kunnen rekenen op gespecialiseerde zorg door gekwalificeerde intensivisten en IC-verpleegkundigen. We zijn blij met de samenwerking met het azM, omdat we op die manier de noodzakelijke continuïteit, kwaliteit en veiligheid van onze IC duurzaam waarborgen binnen een geformaliseerd samenwerkingsverband met het meest nabijgelegen academisch tertiair centrum, het azM.”

Level 1

Het Roermondse ziekenhuis wil zich dit jaar laten visiteren voor een level-1-visitatie. Intensivisten uit het azM draaien diensten in het Laurentius en staan borg voor de continuïteit van het rooster. Thiadens: “Geluiden over sluiting van de IC’s bij ons soort ziekenhuis, recent breed in de pers gebracht door de Regieraad Kwaliteit van zorg, geven veel onrust in de publieke opinie naar onze patiënten. Dat is jammer en ook onnodig. Wij zijn blij dat we het goed geregeld hebben door een intensieve samenwerking met het azM als academisch tertiair centrum aan te gaan. In de samenwerking met het Maastricht UMC+/azM snijdt het mes aan twee kanten.”

azM

Guy Peeters, voorzitter raad van bestuur Maastricht UMC+/azM: “Door deze samenwerking kunnen intensivisten uit het azM hun kennis en ervaring delen in een regionaal centrum. Er ontstaan korte lijnen tussen de beide IC’s, waardoor er voor de patiënt optimaal bepaald kan worden welk niveau IC zorg voor hem het best is. Is de basis-IC-zorg voor een patiënt op enig moment van behandeling niet voldoende, dan wordt hij of zij overgebracht naar het azM, waar we beschikken over een level-3-IC. Wij zijn ook blij met de geformaliseerde afspraken tussen Roermond en ons als tertiair centrum. Het is onze taak als academisch ziekenhuis om kennis te delen binnen de regio.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter / Beeld ANP XTRA Lex van Lieshout)

Lees meer:

CZ en Laurentius Ziekenhuis willen contract verlengen

Laurentius: meer omzet met zelfde formatie

Laurentius aan de slag met initiatieven medewerkers

Bijna kwart miljoen voor ex-bestuurder azM

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.