Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ict-flits: Zorgvisie top-10 meest gelezen artikelen 2018

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
Met 2019 in het vizier blikt Zorgvisie terug op een progressief jaar. Welke berichten met ict in de kop zijn het best gelezen? Meer weten over de uitdaging om e-health op te schalen? Lees het hier.
ict, e-health
Foto: iStock

1. ‘Overheid moet ict-standaard in zorg afdwingen’

De overheid is te terughoudend bij het realiseren van een goede ict-infrastructuur in de zorg, vindt hoogleraar Jan Hazelzet. De overheid heeft afgekondigd volgens welke standaard softwareleveranciers moeten werken. ‘Maar vervolgens verzaakt de overheid, want die norm is niet wettelijk geregeld. En dus niet afdwingbaar. De overheid zou softwarebedrijven moeten kunnen dwingen om hun software aan te passen.’

Lees verder >> 

2. Waarom de invoering van zorg-ict zo langzaam gaat

Om te beginnen zijn medische gegevens doorgaans complex en zijn veel parameters aan schommelingen onderhevig. Patiënten moeten verder nog leren omgaan met plotselinge beschikbaarheid van grote hoeveelheden medische informatie. Bovendien is de organisatie van zorg complex, overal ter wereld maar zeker ook in Nederland. Ook dit maakt de invoering van zorg-ict ingewikkeld. Dat schrijft Michiel Sprenger, senior-adviseur bij Nictiz en opleider klinische informatica aan de TU Eindhoven, in een rapport over de stand van zaken in de Nederlandse zorg-ict.

Lees verder >>

 3. Prijsverhoging ZorgDomein toont kloof zorgaanbieders en ict-leveranciers

Het onbegrip over prijzen van software neemt toe. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de discussie over ZorgDomein, het digitale platform waarmee huisartsen patiënten doorverwijzen naar specialisten in het ziekenhuis. Sommige ziekenhuizen hebben te maken met een verdubbeling van de prijs. 

Lees verder >> 

4. Netwerk ict-leveranciers wil alle zorgverleners verbinden

De nieuwe stichting Nuts wil een decentraal communicatienetwerk in de zorg realiseren. Zo moeten gegevens gemakkelijk, veilig en snel uitgewisseld kunnen worden tussen alle Nederlandse zorgverleners.

Lees verder >>

5. Directeur KPN Health: ‘Kloof ict-bedrijven en zorg is groot’

Telecombedrijf KPN start een nieuwe health-divisie, onder leiding van Kees Donkervoort, voormalig directievoorzitter van het Medisch Centrum Leeuwarden. ‘Op het gebied van ict-oplossingen kan ik mijn KPN-collega’s niet zoveel bijleren, maar over de zorg des te meer’, zegt hij. 

Lees verder >> 

6. 133 miljoen voor e-health en ict in hoofdlijnenakkoord huisartsen

Tussen 2019 en 2022 komt er meer geld beschikbaar voor het digitaliseren van de huisartsensector. Het gaat om een bedrag van 133 miljoen euro. Deze afspraak is gemaakt in het hoofdlijnenakkoord voor de huisartsenzorg. 

Lees verder >>

7. Toename ict-inzet leidt tot minder overhead

Investeringen in automatisering hebben de afgelopen jaren geleid tot minder overhead in de langdurige zorg. Dat concludeert Berenschot in de jaarlijkse Benchmark Care.

Lees verder >> 

8. Stijging ict-kosten ziekenhuizen zet verder door

De ict-kosten van ziekenhuizen zijn in 2017 verder gestegen tot 5,3 procent van de omzet. In 2013 was dit nog 4,5 procent. Softwarekosten beslaan met 40 procent het grootste deel van de ict-kosten. Dit blijkt uit de jaarlijkse ICT Benchmark Ziekenhuizen van M&I/Partners. 

Lees verder >>

9. Flinke investeringen in ict van huisarts

Met extra investeringen in ict moet er meer tijd voor de patiënt worden gecreëerd in de huisartsenzorg. Dat blijkt uit maatregelen van het kabinet die zijn beschreven in de Miljoenennota en in het hoofdlijnenakkoord huisartsenzorg.

Lees verder >>

10. Prijsverhoging ZorgDomein toont kloof zorgaanbieders en ict-leveranciers

Het onbegrip groeit tussen zorgaanbieders en ict-bedrijven in de zorg over prijzen van software. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de discussie over ZorgDomein, het digitale platform waarmee huisartsen patiënten doorverwijzen naar specialisten in het ziekenhuis. Sommige ziekenhuizen hebben te maken met een verdubbeling van de prijs.

Lees verder >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.