Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ict-investeringen zetten Kaiser Permanente op nummer één

Mario Gibbels
Uit de jaarlijkse benchmark van de Amerikaanse zorgverzekeraars Medicare en Medicaid blijkt dat de Kaiser Permanente vestiging in Colorado het hoogste scoort. De benchmark, die handelt over de kwaliteit van zorg, gebruikt indicatoren die vergelijkbaar zijn met die van de Inspectie Gezondheidszorg in Nederland.

Hoogleraar Public Health Guus Schrijvers meldt in zijn nieuwsbrief dat aan het succes van Kaiser Permanente vier factoren ten grondslag liggen. “Ten eerste investeerde men de afgelopen jaren tot 10% van de exploitatiekosten in informatietechnologie. Ten tweede bestaat er een open relatie tussen zorgverzekeraar Kaiser en zorgaanbieder Permanente. Men kijkt bij elkaar in de financiële boeken. Ten derde bestaat er goede samenwerking tussen eerste en tweede lijn. Ten vierde besteedt KP veel aandacht aan self management bevordering bij chronische zieken.”

Advies

Schrijvers is op dit moment bezig met de afronding van een advies aan de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen: ‘Hoe komt de Nederlandse burger aan innovatieve ziekenhuiszorg: een advies over de bekostiging van zorginnovaties in ziekenhuizen’. Dat advies moet begin december uitkomen. In het stuk wordt de vestiging van Kaiser Permanente in Colorado als lichtend voorbeeld gezien. De benchmark van Medicare en Medicaid inzien is hier te lezen. (ICTzorg)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.