Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ICT-pilot Ziekenhuis SJG Weert wint award

Het gezamenlijke Healthcare Platform Telemedicine van Hewlett Packard Enterprise (HPE), Ziekenhuis SJG Weert en AmbulanceZorg Limburg is tijdens de CIO-dinershow 2016 beloond met twee TIMMIES. Het platform ontving de awards in de categorieën eco-systeem als ‘most innovative vendor’ (HPE) en de ‘most innovative partners’ (SJG Weert & AZLN).
ambulance400.jpg

De TIM Awards – ‘The Innovation Manager Awards’ – worden jaarlijks uitgereikt aan innovatieve IT-projecten. Telemedicine stelt ambulanceverpleegkundigen in staat om bij spoedgevallen – de zogenaamde levensbedreigende transporten – via een audio- en videoverbinding contact te maken met de arts in het ziekenhuis. Daarnaast hebben artsen in het ziekenhuis real time toegang tot alle vitale data, gemeten in de ambulance. Hierdoor krijgt de patiënt betere, efficiëntere en snellere zorg.

Pilot
Ziekenhuis SJG Weert en AmbulanceZorg Limburg-Noord hebben het Healthcare Platform Telemedicine in gebruik genomen als pilot. De oplossing is in samenwerking met Hewlett Packard Enterprise ontwikkeld en wordt momenteel in de praktijk getest. Bij ongelukken of andere situaties waarbij acute hulp is vereist, kunnen artsen op afstand de ambulanceverpleegkundige bijstaan via een beeld- en spraakverbinding. Hierdoor kan de specialistische zorg al in de ambulance effectief in gang worden gezet. SJG Weert en AmbulanceZorg Limburg-Noord zijn de afgelopen maanden intensief betrokken geweest bij de ontwikkeling en de voorbereiding van de pilot.

‘Vooral bij patiënten met een aandoening op het gebied van neurologie of cardiologie is de ‘door to needle time’ van cruciaal belang. Hoe eerder de medisch specialist in het proces betrokken wordt hoe kleiner de gevolgschade’, zegt Dirk Peek, voormalig anesthesioloog bij Ziekenhuis SJG Weert. ‘Dit geldt ook voor traumapatiënten. De Telemedicine-oplossing van HPE maakt het mogelijk om sneller een arts te betrekken en dus sneller de juiste hulp bij de patiënt te krijgen. We zijn er erg trots op dat het platform nu wordt beloond met twee TIM Awards, waarmee we ons gesteund voelen in onze visie op innovatieve zorg.’

Overlevingskansen
‘Met het Telemedicine-platform kunnen we vanuit de ambulance eenvoudig de communicatie opstarten met het ziekenhuis’, vervolgt Peter Krebbekx, teammanager AmbulanceZorg Limburg-Noord ‘Het initiatief hiervoor ligt bij de ambulancemedewerkers en zij zullen het gebruiken als ze assistentie wensen om de overlevingskansen van de patiënt te vergroten.’

Het Healthcare Platform Telemedicine van HPE zal later dit jaar als een service vanuit een beveiligde cloud worden geleverd. Inclusief installatie, training en het gebruik van ‘medical tablets’ en beeldschermen die ervoor zorgen dat data intuïtief, snel en eenvoudig kunnen worden geraadpleegd door zowel de arts als het ambulancepersoneel. Er wordt gebruikgemaakt van standaarden waardoor een multi-vendor platform ontstaat. De toegepaste technologie en intelligentie voorkomen dat de data-, audio- en videoverbinding wegvallen.

Dossier E-health
E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Patiënten en cliënten zijn dankzij e-health in staat om regie te nemen over hun gezondheid. Zelfmanagement staat bij zorginstellingen hoog op de agenda.
Lees meer>>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.