Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ: ‘Indiase OK-assistenten vormen geen risico’

Avatar
Mark van Dorresteijn
Er is geen reden om te veronderstellen dat de inzet van Indiase operatieassistenten heeft geleid of leidt tot onveilige situaties. Dat concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) op basis van eigen onderzoek.
IGZ: ‘Indiase OK-assistenten vormen geen risico’

Aanleiding voor het onderzoek van de IGZ waren zorgelijke signalen uit een ledenenquête van de Landelijke Vereniging van Operatieassistenten (LVO) in 2011, over de inzet van buitenlandse operatieassistenten. Uit die enquête kwamen voorbeelden als het achterblijven van operatiegazen, verkeerd labelen van potjes met weefsel voor onderzoek en onsteriel werken. De signalen gingen vooral over Indiase operatieassistenten. De IGZ onderzocht deze signalen bij de tien ziekenhuizen waarop ze betrekking hadden. De inspectie heeft geen aanwijzingen gevonden om te veronderstellen dat de inzet van Indiase operatieassistenten heeft geleid of leidt tot onveilige situaties in de bezochte ziekenhuizen. De IGZ kan daarmee de signalen uit de LVO-enquête niet bevestigen.

Intensieve leer- en begeleidingstrajecten

Tijdens bezoeken aan de ziekenhuizen sprak de inspectie met zowel Nederlandse als Indiase operatieassistenten, het (medisch) management van de operatieafdelingen en met de raad van bestuur. De ziekenhuizen hadden verwacht na de werving te kunnen beschikken over hoog opgeleide professionals, maar feitelijk functioneerden deze operatieassistenten niet op het niveau van hun Nederlandse collega’s. De Indiase operatieassistenten hebben vervolgens intensieve leer- en begeleidingstrajecten gevolgd. Daarbij is ook zeer veel aandacht besteed aan taalvaardigheid en communicatie.

Tevredenheid

Vrijwel zonder uitzondering verklaarden de ziekenhuizen uiteindelijk tevreden te zijn over de kwaliteiten van de Indiase operatieassistenten die nu werkzaam zijn. Ze geven echter aan te twijfelen of zij een dergelijk traject in de toekomst opnieuw zouden uitvoeren, gezien de tijdsinvestering.

Emotionele belasting

De Indiase operatieassistenten zelf merkten op dat de negatieve publiciteit over hun functioneren bij hen heeft geleid tot een aanzienlijke emotionele belasting.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP )

Lees ook:

‘Geen reden om Indiase ok-assistenten te verbieden’

Indiaas OK-personeel belast artsen

‘India kan geworven OK-assistenten missen’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.