Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Igz kritisch over netwerkzorg ouderen Houten

De inspectie heeft in 2017 in Houten een nieuw soort onderzoek gedaan naar samenwerking en samenhang in de thuiszorg. Het ging daarbij niet over individuele zorgverleners maar over hoe het netwerk van zorg aan kwetsbare ouderen thuis is georganiseerd.
rolstoelwerk401.jpg

De inspectie was vooral geïnteresseerd in de samenwerking en samenhang in overdracht, behandeling, zorg en ondersteuning thuis. Er is gesproken met twaalf patiënten die het afgelopen jaar kortdurend waren opgenomen in het Haltna huis in Houten. Deze patiënten zijn na ontslag naar huis gegaan en kregen zorg thuis. Ook sprak de inspectie met elf mantelzorgers en 34 zorg- en hulpverleners uit het netwerk van deze patiënten. De inspectie werkte in deze pilot samen met de stichting Zorg in Houten.

Afstemming
De inspectie kreeg over het algemeen een positief beeld van de netwerkzorg thuis bij kwetsbare ouderen. Op veel van de onderzochte thema’s gaat het goed in Houten. Maar er zijn ook punten van kritiek: ‘We zagen dat zorgcoördinatie en afstemming in het netwerk nog onvoldoende plaatsvindt. Hier is volgens ons de meeste winst te behalen. De coördinatie in het netwerk kan bij de patiënt zelf liggen of bij iemand anders. Maar het is vaak niet duidelijk afgesproken wie precies de coördinatie in het netwerk heeft. Er is ook meer samenhang nodig tussen de zorg die geboden wordt en de mogelijkheden tot ondersteuning vanuit de gemeente. We zien hier nu een grote afstand tussen. Zorgverleners zijn vaak onbekend met de ondersteuners in het netwerk. Ook weten zij vaak niet wat de gemeente kan bieden. Daarnaast bereikt de gemeente kwetsbare ouderen en hun mantelzorgers zelf ook nog onvoldoende.’

Mantelzorg
De betrokken partijen in Houten gaan aan de slag met de aanbevelingen uit het onderzoek. Want volgens de IGZ sluit netwerkzorg aan bij de behoefte van de ouderen. Dat zag de inspectie ook in Houten. ‘De ouderen hebben zo veel mogelijk zelf de regie over de zorg thuis. De mantelzorgers zijn wel kritischer over de netwerkzorg thuis dan de ouderen zelf. Wij zagen ook dat sommige mantelzorgers zich (te) zwaar belast voelen. Het viel de inspectie op dat zorg- en hulpverleners in Houten graag met elkaar willen samenwerken. Maar de praktische uitvoering van deze samenwerking is soms nog lastig.’

Dossier Kwaliteitsnormen
Om kwaliteit te garanderen stellen wetenschappelijke verenigingen kwaliteitsnormen op. Ziekenhuizen proberen hier zo goed mogelijk aan te voldoen, terwijl verzekeraars over hun schouders meekijken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.