Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ maakt einde aan isoleerkamers

Redacteur Zorg+Welzijn
GGZ-patiënten mogen in de toekomst alleen nog worden ingesloten in een extra beveiligde kamer in combinatie met intensieve zorg. Dat staat in een nieuwe veldnorm van IGZ en veldpartijen over insluiting. Er mogen geen nieuwe isoleerkamers bijkomen.
IGZ maakt einde aan isoleerkamers
Foto: ANP Lex van Lieshout

Vanaf 15 mei 2013 mogen er in de geestelijke gezondheidszorg geen nieuwe separeer- en afzonderingskamers meer bijkomen. Alle traditionele separeer- en afzonderingsvoorzieningen moeten op termijn buiten gebruik worden gesteld. Over die termijn spreekt IGZ nog met GGZ Nederland. In samenwerking met TNO, GGZ Nederland, patiënten/familieorganisaties en zorgaanbieders heeft de IGZ een veldnorm insluiting ontwikkeld. Daarin staan eisen waaraan extra beveiligde kamers moeten voldoen.

Eenzame opsluiting

In de GGZ is het uitbannen van eenzame insluiting inmiddels een breed gedragen uitgangspunt. Zowel kortdurende behandeling als chronische zorg vindt steeds meer ambulant en thuis plaats. Dat kan alleen als er voldoende achtervang is in de vorm van korte intensieve klinische zorg voor eerste opvang en crisissituaties. Hiervoor worden op dit moment diverse concepten ontwikkeld voor (zeer) intensieve zorg, waarbij insluiting van patiënten alleen nog mogelijk is in een extra beveiligde kamer in combinatie met intensieve zorg.

Veiligheid

Randvoorwaarden voor insluiting zijn veiligheid, voldoende zorg, aandacht en nabijheid, 24 uur contactmogelijkheden en een humane fysieke setting. Dit moet eraan bijdragen dat insluiting zo kort mogelijk duurt, met minimale belasting en schade voor de patiënt en zijn omgeving.

Praktijkvoorbeeld

De veldnorm insluiting bevat naast eisen voor een extra beveiligde kamer, ook praktijkvoorbeelden die kunnen helpen bij het invullen van de randvoorwaarden voor de fysieke omgeving bij insluiting.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.