Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ noemt artsen IJsselmeerziekenhuizen ‘laakbaar’

De medische staf en specialisten van de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord hebben 'laakbaar' en 'niet aanvaardbaar' gehandeld. Niemand zag aanleiding de onverantwoorde patiëntenzorg te staken. Dat constateert de Inspectie voor de Gezondheidszorg in een rapport dat gisteren openbaar werd.

“De resultaten van het inspectieonderzoek zijn buitengewoon zorgelijk”, stelt de inspectie. Het ziekenhuis voldoet zelfs niet aan de basisvoorwaarden voor het leveren van verantwoorde zorg. Het medisch personeel krijgt er, ondanks de goede medewerking die het heeft verleend aan de inspectie, in het rapport ook van langs. “De discipline en het gedrag van OK-medewerkers en de medisch specialisten voldoen bij lange na niet aan de vereisten.” Volgens de inspectie liepen vooral patiënten van specialisten die gebruikmaken van implantaten daardoor het risico op wondinfecties met zeer ernstige consequenties.

Artsen verantwoordelijk

“De bevindingen van de inspectie op beide locaties van de IJsselmeerziekenhuizen zijn zeer ernstig. Er wordt noch met betrekking tot de luchtbehandeling op beide locaties, noch ten aanzien van maatregelen en gedrag om infecties te voorkomen, voldaan aan de minimaal te stellen eisen.” Omdat er geen goed kwaliteitssysteem was en de raad van bestuur ook op de hoogte was en niets ondernam, vindt de inspectie het niet elke individuele arts persoonlijk aan te rekenen. Maar ze blijven wel verantwoordelijk en de inspectie verbaast zich over hun handelen.

Reactie IJsselmeerziekenhuizen

Interim bestuurder Norbert Hoefsmit weerlegt het rapport van de inspectie niet. Hoefsmit laat in een schriftelijke reactie weten dat hij nu dagelijks in gesprek met de medische staf is. De bestuurder wil nu samen met de medische staf de draad weer oppakken. “We moeten onze energie richten op het goed organiseren van de verbeteringen rondom de OK’s.” (ANP)

Lees ook:

Onafhankelijk onderzoek naar IJsselmeerziekenhuizen

Toch noodoperatiekamers voor IJsselmeerziekenhuizen

IJsselmeerziekenhuizen wellicht verkocht

Voortbestaan IJsselmeerziekenhuizen onzeker

Patiënten IJsselmeer naar omliggende ziekenhuizen

Bestuurder IJsselmeer op non-actief

Operatieverbod voor IJsselmeerziekenhuizen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.