In 2009 verscheen het rapport ‘De Inspectie voor de Gezondheidszorg en het tuchtrecht’ dat in opdracht van de inspectie door het VUmc was opgesteld. Daarin adviseert het VUmc de inspectie een ondergrens van achttien ingediende klachten als minimum te hanteren. Dat jaar kwam het aantal ingediende klachten van de IGZ uit op het minimum van achttien, maar in 2010 zakte dat terug naar twaalf.
Effectiviteit tuchtrecht
Auko Scholten, voorzitter van het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg, stelt in het jaarverslag dat het indienen van een tuchtklacht een belangrijke plaats inneemt. “Want, zo wordt betoogd, er zijn duidelijke aanwijzingen voor de effectiviteit van dit instrument. Bepaalde doelen, in het bijzonder: normontwikkeling, kunnen alleen door middel van het tuchtrecht worden bereikt.” De voorzitter zegt namens de tuchtrechters dat de inspectie zich daarom meer zou moeten inspannen om de doelstelling te halen.
Veiligheid van de patiënt
Silvie de Peijper, woordvoerder IGZ: “Het getal van achttien per jaar is afkomstig uit een onderzoek naar wat gemiddeld jaarlijks zou kunnen worden ingediend. Het zou vreemd zijn als dit een harde norm was, want de inspectie brengt immers alleen een zaak aan bij het tuchtcollege als zij dit nodig acht in het belang van veiligheid van de patiënt. Het tuchtrecht is ook niet bedoeld om te straffen, maar om de veiligheid van de patiënt te waarborgen.”
Lopende zaken
De inspectie heeft op dit moment dertig lopende tuchtzaken, stelt De Peijper. “Deze zaken hebben vaak een looptijd van meerdere jaren en zijn dus niet allemaal in hetzelfde jaar gestart. Het afgelopen jaar hebben we tien nieuwe zaken ingediend bij het tuchtcollege.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)
Lees ook:
Tuchtcolleges handelen minder klachten af in 2009
‘IGZ moet efficiënter werken’
Zorgvisie magazine
Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.
IGZ grijpt pas in wanneer er meerdere klachten over 1 afdeling/arts binnen komen (normaal gesproken). Het is dan ook aan te raden om elke klacht inderdaad bij desbetreffende ziekenhuis neer te leggen (schriftelijk).
Ik realisser me dat het haast niet te doen is,..zo vaak er fouten gemaakt worden,..,maar wel belangrijk.
Ook de IGZ zit vast aan beperkte financiele middelen.
Maar zolang patienten hun klachten niet schriftelijk indienen bij een klachtencommissie blijt het feit dat in de jaarverslagen van de ziekenhuizen nauwelijks klachten te zien zijn. En dus ook niet bij IGZ terecht komen.
Ik heb eens een melding gemaakt bij de IGZ over de gang van zaken op een afdeling in een ziekenhuis. Daar had op een zware chirurgische afdeling een zogeheten assistent physician de verantwoordelijkheid voor de dagelijkse dang van zaken. Zij maakte veel fouten en blunderde regelmatig. Het antwoord van de IGZ was dat ik maar een klacht moest indienen. De IGZ ging helemaal voor bij aan het feit dat het helemaal niet ging over een individuele klacht, maar behoorde te kijken naar de dagelijkse gang van zaken.
IGZ is een corrupte organisatie die medeverantwoordelijk zijn voor ernstige schade tegen patiënten door de hulpverleners in de gezondheidszorg. We spreken over honderd – duizenden beste vrienden. Ernstige geweldsmisdrijven zijn dit en deze overheid zwijgt! Mijn kind is er 1 van! http://www.dimitri.nu , kijk en huiver!
De IGZ is verlengstuk van deze heerlijke beroepsgroep die elkaar de hand boven het hoofd houden nog steeds en hiermee mede verantwoordelijke zijn over heel veel schade naar burgers. En het maakt niet uit op welke wijze het wordt afgedaan door deze beroepsgroep. De betrouwbaarheid is duidelijk voor de burger. Een grote corrupte beroepsgroep die verantwoordelijk zijn voor honderd duizenden schade’s naar burgers en waarvan duizenden invalide zijn of morsdood. En de burger gaat dit niet meer accepteren en zullen andere wegen gaan bewandelen en niet het dit corrupte systeem waar deze beroepsgroep onaantastbaar en oppermachtig is. Maar er zijn meerdere wegen naar Rome die gebruikt kunnen worden om je recht te halen!!!!!
De inspectie betaalt een onderzoek dat kritisch is over de inspectie? Probeert de inspectie soms haar baas (VWS) onder druk te zetten zodat de inspectie wat meer ruimte krijgt om haar werk te doen? Als dat op deze manier moet, dan zegt dat wel wat. De inspectie moet gewoon echt onafhankelijk worden (budgetten vast, benoemingen en beslissingen over verscherpt toezicht zonder politieke inmenging).