Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

IGZ stopt geldbesparing door internist

Internist-oncoloog Erik Muller van het Slingerland Ziekenhuis in Doetinchem zegt in het dagblad TC Tubantia dat hij binnen een jaar duizenden euro’s heeft bespaard door geen medicijnen te vernietigen, zoals dat gebruikelijk is. De Inspectie voor de Volksgezondheid (IGZ) heeft Muller de wacht toegezegd.

Het gaat om pillen tegen kanker van patiënten die zijn gestopt met een kuur of een overstap maken naar een ander medicijn. Normaliter verdwijnen deze overgebleven medicijnen in een verbrandingsoven. Dat kost miljoenen euro’s per jaar. “Doodzonde”, vindt Muller, die berekent dat hij de samenleving al 16.000 euro heeft bespaard. Maar de zuinige internist mag niet doorgaan met zijn kostenbesparende experiment. Volgens de IGZ overtreedt Muller de wet.

Etiketten

De wet houdt in dat een specialist bevoegd is medicijnen uit te schrijven, maar niet om ze uit te delen. Verder haalde Muller de etiketjes van de medicijndoosjes. Het Slingerland Ziekenhuis heeft de internist-oncoloog gewaarschuwd, maar er geen zaak van gemaakt.

Dure medicijnen

Kankermedicijnen zijn duur. Sorafenib is één van de prijzigste medicijnen. De gemiddelde behandeling met dit middel tegen nier- en leverkanker duurt vijf maanden en kost 20.925 euro. Vanwege de hoge kosten waren ook de patiënten van Muller enthousiast over zijn plan van aanpak. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

Zorgzwaartebekostiging in ggz uitgesteld

Specialisten ondertekenen petitie tegen bezuiniging

IGZ onderzoekt voortgang zorg tijdens pandemie

NZa onderzoekt bekostigingsstructuur huisartsen

2 REACTIES

  1. Ik vind dat dr.muller goed heeft gehandeld.Het is toch jammer dat dure medicijnen die nog goed verpakt zijn worden vernietigd. Dat kan allemaal wel tegen de wet zijn, maar ze kunnen de wet ook aanpassen.
    Ik heb vaak dure medicijnen Kineret terug ge bracht naar de apotheek en ze zeiden dat die worden vernietigd. Doodzonde!!Zij kon ze niet verdragen per injectie, en werd over gestapt op wat anders.

  2. Lees alle reacties
  3. Kafkaesk! Een simpel plan met een goede doelstelling wordt met een bureaucratische opstelling de nek omgedraaid. Waarom suggereert de IGZ niet om de ziekenhuisapotheker in te schakelen? Die mag wel uitdelen. Een constructieve opstelling van de IGZ zou te waarderen zijn geweest in plaats van deze misselijkmakende regelneverij.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.