Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ uit kritiek op reanimatiebeleid

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) constateert geen ernstige onzorgvuldigheden in het reanimatiebeleid van St. Pieters en Bloklands Gasthuis in Amersfoort. Wel vindt de inspectie dat het leeftijdscriterium onjuist en niet wetenschappelijk onderbouwd is. Ook is het gevoerde 'nee-tenzij'- beleid van het verzorgingshuis niet in overeenstemming met wat gebruikelijk is bij de behandelaars en huisartsen.
IGZ uit kritiek op reanimatiebeleid

De inspectie vindt dat de NVVA, LHV en de brancheorganisatie Actiz samen tot een eenduidig beleid voor reanimatie moeten komen. Op dit moment hanteren de beroepsgroepen en brancheorganisatie verschillende uitgangspunten. PGB heeft de verandering van het reanimatiebeleid in gang gezet op basis van juridisch advies en na overleg met de cliëntenraad en de bewoners.

Brief onzorgvuldig

De brief die het Amersfoortse verzorgingshuis stuurde naar bewoners en familie, is volgens de inspectie onzorgvuldig geformuleerd. “De directie wekte in de brief de indruk dat reanimatie bij personen boven de 70, die ook verschillende aandoeningen hebben, niet zinvol is. Dit is onjuist en kan niet wetenschappelijk worden onderbouwd.”

Nee-tenzij

Daarnaast vindt de inspectie dat als niet bekend is of iemand wel of niet gereanimeerd wil worden, er een ja-tenzij-beleid gevoerd moet worden. Het ‘nee-tenzij’-beleid van het St. Pieters en Bloklands Gasthuisvolgt hier niet het beleid van de landelijke huisartsen vereniging (LHV). (Zorgvisie – Annelies Vermeulen)

Lees ook:

Reanimatiediscussie verdeelt de zorgsector

Inspectie onderzoekt reanimatiestop

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.