De Inspectie voor de Gezondheidszorg doet in 2011 en 2012 onderzoek naar de kwaliteit en veiligheid van zorg in de gehandicaptenzorg, met als een van de speerpunten het terugdringen van vrijheidsbeperking. Dit doet de inspectie naar aanleiding van het geval van Brandon, de verstandelijk beperkte jongen die in het begin dit jaar in het nieuws kwam toen bleek dat hij regelmatig werd vastgebonden aan de muur in de instelling waar hij verbleef.
Vrijheidsbeperkende maatregelen
Uit het onderzoek ‘Kwaliteit van zorg bij langdurige vrijheidsbeperking van mensen met een verstandelijke beperking’ blijkt dat verbeteringen mogelijk zijn bij het toepassen van vrijheidsbeperking. Het merendeel van de zorgaanbieders heeft onvoldoende geïnventariseerd wat eventuele risico’s zijn bij het uitvoeren van een ondersteuningsplan van een cliënt. Ook vindt de inspectie dat het formuleren van haalbare, concrete werkdoelen voor de cliënt meer aandacht verdient. De helft van de bezochte locaties onvoldoende de dialoog aan met de cliënt of zijn vertegenwoordiger. De instelling betrekt hen slechts passief bij het ondersteuningsplan of bij afstemming over het toepassen van vrijheidsbeperkende maatregelen.
Terugdringen vrijheidsbeperking
Toch constateert de inspectie dat zorgaanbieders steeds bewuster omgaan met het toepassen van vrijheidsbeperkende maatregelen en dat ze stilstaan bij de gevolgen ervan. Bovendien zoeken instellingen actiever naar alternatieven. Ook wordt multidisciplinair gewerkt aan de totstandkoming van het ondersteuningsplan en het toepassen of terugdringen van vrijheidsbeperking.
Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland
De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) is blij dat zorgaanbieders steeds bewuster omgaan met vrijheidsbeperking. “Hoewel er door de sector alles aan gedaan wordt om vrijheidsbeperking terug te dringen, blijft het bij sommige cliënten met zeer complexe problematiek altijd moeilijk vrijheidsbeperking helemaal uit te sluiten”, aldus VGN-directeur Hans Schirmbeck. Voor de VGN is de dialoog met de cliënt en zijn vertegenwoordiger vanzelfsprekend. Naar aanleiding van het rapport blijft de vereniging dit punt onder de aandacht brengen.
IGZ
De inspectie bezocht 24 locaties waar in totaal 28 cliënten verblijven die regelmatig worden afgezonderd of in afzondering leven of gefixeerd worden. Tijdens de bezoeken spraken inspecteurs met deze cliënten en hun vertegenwoordigers. (Zorgvisie – Annelies Vermeulen)
Lees ook:
Geen betrouwbare gegevens over vrijheidsbeperking
IGZ gaat op vrijheidsbeperking controleren
IGZ gaat vrijheidsbeperking in de ggz terugdringen