Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

IGZ wil in 2012 geen eenzame opsluiting meer

Annelies Vermeulen
Ggz-instellingen zijn er de afgelopen jaren niet in geslaagd het aantal separaties drastisch terug te dringen. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De inspectie vraagt nu van alle ggz-instelligen dat zij in 2012 geen separaties in de vorm van eenzame opsluiting meer toepassen.
IGZ wil in 2012 geen eenzame opsluiting meer

De ggz stelde zich in 2008 ten doel het aantal separaties jaarlijks met 10 procent te verminderen. Uit het onderzoek van de inspectie blijkt dat vanaf 2010 de afname in separaties stagneert. In 2009 werd de 10 procent afname van het aantal separaties nog wel gehaald, maar in 2010 lukte dit niet. Toen was de afname 5,5 procent. Die stagnatie zet door in 2011.

Onderzoek

De inspectie heeft van 2008 tot 2011 alle 164 psychiatrische opnameafdelingen in de geestelijke gezondheidszorg in Nederland doorgelicht op het onderwerp separeren. De aanleiding was dat er in verschillende ggz-instellingen in Nederland heel verschillende separeerpraktijken bestonden.

Separatie

De inspectie wil dat de ggz per 2012 geen gebruik meer maakt van separeren in de vorm van eenzame opsluiting. Alleen als er sprake is van separeren met 24-uurs toezicht, bijvoorbeeld via camerabewaking, kan de separeercel nog worden gebruikt. De instelling of hulpverlener moet dan wel aantonen dat separeren noodzakelijk is voor een patiënt. De separatie moet zo kort mogelijk duren. De inspectie gaat steekproefsgewijs na, op basis van aangekondigde en onaangekondigde bezoeken, of de genoemde maatregelen worden uitgevoerd.

GGZ Nederland

GGZ Nederland heeft laten weten dat deze aangescherpte regels voor separeren in 2012 moeten worden doorgevoerd bij de ruim honderd bij GGZ Nederland aangesloten instellingen. (Zorgvisie – Annelies Vermeulen)

Lees ook:

IGZ: aantal separaties daalt met tien procent

GGZ inGeest dringt separaties met driekwart terug

‘Vergelijking cijfers separatie loopt spaak’

5 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. geef ze alternatieven
    -bijvoorbeeld bij de platsoenendienst(bladruimen)
    dat ze zelf het idee krijgen ‘ïk heb er ook een bijdrage aan geleverd aan de maatschappij’?
    dat geeft ze zodanige ‘endorfines’ van nature dat ze onder het juk vd ggz uitkomen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.