Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ik vervul de rol van bestuurder die een moeilijk proces moet leiden’

Voorzitter van de raad van bestuur van het ziekenhuis Walcheren Rob Zomer kondigde 16 februari zijn vertrek aan, nadat bonden en personeel het vertrouwen in hem opzegden.
'Ik vervul de rol van bestuurder die een moeilijk proces moet leiden'

Na de persconferentie, waar ook zijn beoogde fusiepartner Hans Simons zijn vertrek bekendmaakte, kijkt Zomer terug op roerige tijden, maar liever naar de toekomst van de Zeeuwse ziekenhuizen. ‘Een nieuwe lente, een nieuw geluid.’

Het persbericht over uw vertrek meldt dat u voorwaarden heeft gesteld om toe te treden tot het fusiebestuur. Daar kunnen de ziekenhuizen niet aan voldoen. Welke voorwaarden waren dat?

“Ik kan beter geen antwoord geven op die vraag”, lacht Zomer. “Maar serieus, we staan aan de vooravond van de fusie, dan is het beter een stapje opzij te doen. We moeten voorwaarts. Daarom kan ik beter geen verdere uitleg geven over mijn voorwaarden.”

Had u – terugkijkend – iets op een andere manier gedaan?

“Nee. Ik zou het precies zo hebben gedaan. Ik heb ingezet op een fusie en die gaat door. Dat moet.”

Moet dat ook omdat de ziekenhuizen er financieel slecht voor staan?

Het ligt genuanceerder. Het ziekenhuis in Walcheren staat in het groen; de Oosterscheldeziekenhuizen staan in het rood. Na de fusie hebben zij gezamenlijk een eigen vermogen van 0 euro. Maar dat is tijdelijk en wij kijken altijd eerst naar de kwaliteit van zorgverlening. Dat is het belangrijkste.”

Er klonk een applaus toen het nieuws bekend werd gemaakt. Raakt dat u persoonlijk?

“Dat ging om het bericht, niet om de persoon. Ik vervul de rol van bestuurder die een moeilijk proces moet leiden. Daar komen ook veel emoties bij kijken. Kijk, er zullen altijd mensen zijn die het niet eens zijn met de verandering waaraan ik heb gewerkt. Er zullen altijd mensen zijn die beweren dat het vroeger allemaal beter was.”

Ook vanuit de vakbonden klonk toch stevige kritiek.

“Klopt, maar de bonden kletsen maar wat. Die winnen zieltjes en kennen de feiten niet. Ze roepen wel een hoop, maar je mag toch een grotere verantwoordelijkheid verwachten van deze belangrijke organisatie die opkomt voor medewerkers.”

De fusie zou volgens de vakbonden de gezonde delen uit Walcheren slopen.

“Volslagen nonsens. De bonden zijn duidelijk uit op effectbejag. Ze vermengen de feiten ook: ze halen bijvoorbeeld het ziekenhuis in Goes door elkaar met dat in Walcheren. Dat is spijtig.”

Gedeputeerde van Heukelom van de provincie riep onlangs dat u moest opstappen. U hebt met hem gesproken over zijn mening?

“Dat heb ik niet. Zeeland is een kleine provincie met een hoge mate van betrokkenheid. Ik ben positief over het provinciebestuur, maar deze man is hier wel uit zijn rol geschoten. Van Heukelom wilde laten zien: kijk mij eens. Ik vind het een uitglijdertje zonder invloed op de gang van zaken. De provincie heeft over het algemeen constructief meegewerkt, maar zij hebben geen hefbomen om ons in een bepaalde richting te krijgen.”

Hoe ziet u de toekomst van de ziekenhuizen?

“Ik heb mijn naam mee: ik zie het zonnig in. Ja, ik ben heel positief over de toekomst, maar tijdens het financiële debacle van de Oosterscheldeziekenhuizen hebben we gezegd dat we gezamenlijk verder moeten. En bijna iedereen in Zeeland is voor die fusie, maar ook bezorgd om de uitwerking. De fusie is al gaande en wij zijn klaar om het stokje over te geven. Tegen die tijd hebben we ook het groene licht van de NMa.”

U denkt het groene licht te krijgen?

“Dat weet ik eigenlijk wel zeker. Het duurt wat lang en dan denk je wel eens: kom nou jongens, een beetje tempo graag. Je moet niet altijd teveel begrip hebben, maar ik begrijp het toch wel dat ze de zaak zo grondig bestuderen.”

Wat gaat u doen na 1 april?

“Dan neem ik alle tijd om me goed te bezinnen op mijn persoonlijke toekomst, maar ik ga morgen meteen weer aan de slag om de zaak in goede banen te leiden.” (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

Bestuurders Zeeuwse ziekenhuizen stappen op

CSZ onderzoekt Zeeuwse ziekenhuizen

Klachten over Zeeuwse ziekenhuizen online verzameld

Zeeuwse ziekenhuizen mogen nog niet fuseren van NMa

CDA: ‘Klink moet ingrijpen bij Zeeuwse ziekenhuizen’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.