Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Informatie over Lucentis onjuist’

Het oogmedicijn Lucentis is niet zo duur als in een artikel op de ZorgVisie-website is gesuggereerd. In dit artikel zijn de twee oogmedicijnen Lucentis en Avastin vergeleken. Avastin zou bijna dertig keer goedkoper zijn en net zo werkzaam als Lucentis. Novartis, de fabrikant van Lucentis, is het hier absoluut niet mee eens.

Patiënten willen Lucentis

Avastin en Lucentis zijn twee medicijnen tegen de oogziekte ‘natte maculadegeneratie’. Dit is een ouderdomsziekte die binnen een paar jaar tot blindheid kan leiden.

Lucentis wordt veel in het buitenland gebruikt maar ziekenhuizen in Nederland schrijven voornamelijk Avastin voor. Nadat een groep patiënten deze maand naar het Medisch Tuchtcollege stapte om Lucentis af te dwingen, maakte zorgverzekeraar Agis bekend het middel te gaan vergoeden in samenwerking met een privékliniek in Hilversum. De NZa heeft inmiddels besloten dat alle zelfstandige behandelcentra onder deze regeling vallen.

Niet onderbouwd

Volgens directeur Kees Sol van het oogziekenhuis Rotterdam kost dit de zorg 250 miljoen per jaar waarvoor zo’n 50 miljoen voor rekening van de ziekenhuizen komt. Terwijl Avastin maar 10 miljoen kost. Directeur Marc Broeren van Novartis: “Deze raming is volstrekt niet onderbouwd en houdt bovendien geen gelijke tred met de kostenraming die het College voor Zorgverzekeringen heeft vastgesteld. Het CVZ heeft de maximale verwachte omzet van Lucentis vastgesteld op € 44 miljoen. Dat is nog geen vijfde van het gesuggereerde bedrag.” Omdat Lucentis op de lijst met dure intramurale geneesmiddelen staat, krijgen ziekenhuizen daarvoor een vergoeding van 80 procent. Volgens Broeren komt het feitelijke bedrag daarmee uit op € 8.8 miljoen.

Veiligheid vastgesteld

Broeren stelt dat de werkzaamheid en veiligheid van Lucentis zijn vastgesteld in uitgebreid gecontroleerde onderzoeken die gepubliceerd zijn in de New England Journal of Medicine. Op basis van deze onderzoeken is registratie verleend door de registratieautoriteiten.

Van Avastin (een middel van Roche tegen darmkanker) is de werkzaamheid en veiligheid nooit vastgesteld in gerandomiseerd onderzoek. Dat zou de reden zijn waarom er ook geen sprake is van registratie.

(ZorgVisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

‘Oogmedicijn Lucentis duurder maar niet beter’

Links:

Nederlands Oogheelkundig Gezelschap

Novartis

College van Zorgverzekeringen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.