Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Informatieberaad Zorg start project Veilige Mail

Bert Bukman
Het veilig per e-mail versturen van medische informatie. Dat is het doel van het project Veilige Mail van het Informatieberaad Zorg. Het project sluit aan bij een recent normeringstraject van het NEN.
Ivido
Getty Images / iStock

Het project Veilige Mail voorziet volgens het Informatieberaad Zorg in een behoefte aan het veilig kunnen e-mailen van patiëntgegevens. Dit betreft niet alleen zorgorganisaties maar ook gemeenten, de jeugdketen en welzijnsorganisaties.

In sommige gevallen moeten zorgverleners via de mail patiëntgegevens uitwisselen. Bijvoorbeeld als een specialist nog vragen heeft over een verpleeghuisbewoner die is opgenomen in het ziekenhuis. Ook komt het regelmatig voor dat een patiënt na een consult bij thuiskomst nog een paar vragen heeft voor de behandelaar.

Veilige Mail en de AVG

De nieuwe privacywet AVG vergroot de behoefte aan veilig e-mailen. Daarnaast gaat per 1 januari 2020 de nieuwe Wet verplichte Geestelijke Gezondheidszorg (WvGGZ) in. Ook daarvoor is veilige communicatie over patiëntgegevens over diverse sectoren heen van groot belang.

Het project Veilige Mail heeft meerdere doelen, zoals een norm opstellen en standaarden vaststellen voor veilige e-mail en het stimuleren van interoperabiliteit tussen oplossingen die veilig e-mailen ondersteunen.

Nieuwe veldnorm NEN

Het project Veilige Mail sluit aan bij de nieuwe veldnorm die de NEN gaat ontwikkelen voor veilig mailen. De norm zal de eisen beschrijven waaraan e-mails, met daarin patiëntgegevens, moeten voldoen om veilig te zijn. De nieuwe norm wordt gepubliceerd in het voorjaar van 2019.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.