Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Informatiebeveiliging in zorg verslechtert’

Mark van Dorresteijn
Amper 23 procent van de zorginstellingen houdt zich aan de norm voor informatiebeveiliging in de zorg: de zogeheten NEN 7510. Twee jaar geleden was dat 57 procent.

Dit blijkt uit een enquête van Niscayah, een bedrijf gespecialiseerd in beveiligingsvraagstukken voor de zorg. In totaal deden 88 instellingen mee aan het onderzoek, waaronder 11 ziekenhuizen. Van de ziekenhuizen gaf 41 procent aan dat zij de norm voor informatiebeveiliging naast zich neerleggen. 36 procent van de ziekenhuizen had geen idee of zij de norm hanteren.

Brand

Naast de norm voor informatiebeveiliging blijkt ook dat er problemen zijn met de fysieke beveiliging in de zorg. Veel ziekenhuizen hebben hun brandmeldingsystemen bijvoorbeeld niet goed op orde. Een op de vijf geënquêteerde ziekenhuizen zegt niet te beschikken over een gecertificeerd systeem. Een kwart van hen geeft aan dat hun systeem is verouderd. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

Menselijk falen vaak oorzaak onveiligheid SEH

Veiligheidscultuur meetbaar per afdeling

Groot brandveiligheidsonderzoek in de ggz

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.