Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inhaalzorg als testcase voor samenwerking zelfstandige klinieken en ziekenhuizen

Simon is hoofdredacteur en uitgever van de merken Skipr en Zorgvisie. Daarnaast geeft hij bij Bohn Stafleu van Loghum ook managementboeken voor de zorg uit en is hij dagvoorzitter en presentator van webinars.
De samenwerking tussen zelfstandige klinieken en ziekenhuizen moet de komende jaren verbeteren om de schaarse middelen in de zorg op de juiste plek te krijgen, vinden medisch directeur van Bergman Clinics Ivo Buchholz en zijn collega Jan-Paul Roovers, directeur wetenschap en innovatie.
Voorzorg 45 Bergman
© megaflopp / Getty Images / iStock

‘Nu is er nog een zekere sprake van polarisatie. Focusklinieken zouden de krenten uit de pap halen of de zorg afpakken. We hebben het allemaal gehoord. Ik hoop dat we daaraan voorbij kunnen. We hebben elkaar namelijk nodig’, zegt Buchholz in de podcast Voorzorg, die is ontstaan in samenwerking met Bergman Clinics.

Inhaalzorg

De opgave van de inhaalzorg na deze pandemie zou wat dat betreft een geschikte goede testcase zijn. ‘Mijn gevoel is dat heel veel collega’s bij Bergman Clinics staan te springen om een actievere rol te spelen in de inhaalzorg dan we nu doen’, vertelt Roovers. ‘Omdat wij een grote verantwoordelijkheid voelen om die verstopping of dat infarct dat is ontstaan, door te laten stormen. Maar de hick-ups daarin zijn voor mijzelf als specialist niet zichtbaar of oplosbaar.’

De heren vermoeden dat het op het niveau van raden van bestuur, zorgverzekeraars en zorgbudgetten vastloopt. ‘Als we met de medisch specialisten aan tafel zitten, zijn we er snel uit’, aldus Buchholz. Roovers: ‘Ik hoop dat de stakeholders aan ons vragen: wat kunnen jullie doen? Dat lijkt me fantastisch. En als we dat uiteindelijk ook evalueren en dan blijkt dat het leidt tot dezelfde kwaliteit zorg die wij nu al leveren. Dat is een mooi scenario.’

Meer afleveringen van onze podcast luistert u in uw favoriete podcast-app, zoals Spotify en Apple podcast.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.