Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Innovatie in de care verloopt stroef

De manier waarop instellingen in de langdurige zorg innovaties ontwikkelen, voldoet niet aan de verwachtingen of wensen van de overheid. Aan de andere kant zijn zorginstellingen juist vaak niet gecharmeerd van de pogingen van het ministerie van VWS om innovaties te stimuleren en te ondersteunen. Dat blijkt uit een onderzoek naar innovatie in de care, uitgevoerd door onderzoeksbureau KplusV.
Innovatie in de care verloopt stroef

Bij beleidsmakers bestaat de perceptie dat de zorgsector risicomijdend is en er een gebrek is aan leiderschap en ondernemerschap. Daar tegenover vinden zorgbestuurders huist dat het overheidsbeleid vaak wisselt en dat dit zorgt voor aanhoudende onduidelijkheid en een hoge bureaucratische drempel bij het aanvragen van subsidies. Tot deze inzichten komen de onderzoekers van KplusV na een vijf maanden durend onderzoek naar zorginnovaties. Het rapport is gebaseerd op interviews met vijftien bestuurders van zorgorganisaties in de VVT-sector en de gehandicaptenzorg. Het gebrek aan overeenstemming tussen VWS en de zorginstellingen is een belangrijke reden waarom veel zorginnovaties niet van de grond komen.

Oplossingen

De onderzoekers dragen een aantal oplossingen aan voor dit probleem. Een daarvan is het oprichten van een platform waarin VWS en zorginstellingen streven naar overeenstemming over innovatie. Daarnaast moet de regelgeving verminderd worden zodat het vertrouwen tussen alle partijen weer kan toenemen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Bekijk het onderzoek

Korting dreigt voor innovatiesugsidie VWS

Zorginnovatie-ondernemer in finale Entrepreneur of the Year

Mist Eerste Kamer kans zorginnovatie?

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. Dan zou het ook prettig zijn als ervaringsdeskundigen in dat platform zitting nemen. Niet alleen grote partijen willen innovatie, maar patientenraden en andere groepen zitten te springen om innovatie. Goede ideeen raken verstrikt in regelgeving en eindigen vaker net zo apatisch als de client met teveel aan pillen. Het is een misvatting om te denken dat clienten niet kunnen innoveren of niet deelnemen aan de high tech maatschappij. Will de sector klaar zijn voor de nieuwe generatie dan moet zij sneller met haar tijd mee. Het is ook niet logisch om we’ll zelfsignalering in te voeren maar geen gebruik te maken van de inventiviteit waarmee de client lange tijd heeft weten te overleven. Ze zijn er wel degelijk.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.