Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Inspectie: borstkankerzorg Nederland in orde

Mark van Dorresteijn
De borstkankerzorg in Nederland voldoet aan de normen voor verantwoorde zorg. Als dat niet het geval zou zijn, zou de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) ingrijpen. Dat meldt de IGZ vandaag.
Inspectie: borstkankerzorg Nederland in orde

Zorgverzekeraar CZ wil een lijst publiceren van ziekenhuizen waar volgens de verzekeraar de behandeling van borstkanker kwalitatief te wensen overlaat. CZ wil met die ziekenhuizen op dat terrein geen zaken meer doen. Daarbij speelt vooral het aantal behandelingen een rol. Artsen die vaker opereren, doen meer routine op, is het idee.

Positief over initiatief

De inspectie is positief over het initiatief van CZ om bij het inkopen van zorg rekening te houden met kwaliteit. “De toepassing van de criteria die CZ heeft gehanteerd kan echter leiden tot misverstanden en onnodige ongerustheid bij patiënten”, aldus de inspectie. “Immers, meer behandelingen per jaar verrichten kan de kwaliteit zeker verbeteren.” Maar, stelt de IGZ, omgekeerd kan niet worden gesteld dat ziekenhuizen met minder behandelingen per jaar matige of onvoldoende zorg zouden leveren.

Onzorgvuldig

De NVZ vereniging van ziekenhuizen uitte eveneens kritiek op de zorgverzekeraar en noemde CZ onzorgvuldig. “Prima dat een verzekeraar eindelijk zijn rol pakt en niet alleen kijkt naar de kosten, maar ook werk maakt van kwaliteit. Maar de wijze waarop CZ dat doet, creëert heel veel onnodige onrust bij patiënten en bij medewerkers van ziekenhuizen”, aldus NVZ-voorzitter Roelf de Boer. De Boer vindt dat CZ zijn keuze om met zes ziekenhuizen geen zaken meer te doen op het gebied van borstkanker beter moet onderbouwen. “CZ heeft naar onze mening onvoldoende zorgvuldigheid in acht genomen en baseert zich niet op goede criteria.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Rechter verbiedt publicatie ‘zwarte lijst’ CZ

Ziekenhuizen in actie tegen publicatie prestaties

Zorgverzekeraars zetten in op concentratie oncologische zorg

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 REACTIES

  1. Zoals het nu naar buiten komt krijgt men de indruk, dat CZ geen idee heeft van “kwaliteit”. Dat vaak de kwaliteit verbetert als men iets heel vaak doet lijkt logisch, maar de andere kant van die medaille is, dat er ook een risico is, dat men slordig wordt als men iets heel vaak doet of dat er fouten insluipen enz. Het verband tussen veel operaties van dezelfde soort en de kwaliteit daarvan is dus eigenlijk niet te leggen.
    De kwaliteit moet echt gemeten worden door criteria te bekijken die direct met de operatie en de gevolgen van die operatie te maken hebben.
    Volgens de logica van CZ zouden waarschijnlijk ook operaties tussen 12 uur ’s nacht en 6 uur ’s morgens een slechte kwaliteit hebben, want de meeste mensen zijn in die uren niet op hun best en slapen dan.

  2. Lees alle reacties
  3. Open(baar)heid is over het algemeen goed. Er zal wel voldaan moeten worden aan algemeen erkende criteria voor het beoordelen van kwaliteit. Een aanbeveling: laat ook het functioneren van de zorgkantoren eens onderwerpen aan een kwaliteitstoets. De wijze waarop de AWBZ-financiering wordt toegepast verschilt van relatiebeheerder tot relatiebeheerder.

  4. In hoeverre gaan de Zorgverzekeraars de Kwaliteit / Prestatie-Indicatoren bepalen ? Welke criteria hanteren de Zorgverzekeraars en op basis van waarop ? Prijs /Kwaliteit zal bij de Zorgverzekeraar een belangrijke rol spelen. Welke rol krijgt hun Client hierin ?
    Zullen er op termijn nog ong. 40 Ziekenhuizen overblijven als de rol van de Zorgverzekeraar bepalend gaan wordenin NL ? Heeft de Politiek nog iets te zeggen over deze ontwikkelingen ?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.