Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inspectie mag rectificatie niet aanpassen

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) mag de opgelegde rectificatie van de uitspraken over MiraTes, een bedrijf dat diagnostische zelftesten verkoopt, niet aanpassen of verwijderen. Dat heeft het Haagse Gerechtshof vandaag geoordeeld, meldt het medisch vakblad MedNet.

De Inspectie stelde MiraTes half mei onder verscherpt toezicht. Volgens een bericht op de website van de Inspectie kon de veiligheid en werking van hoog-risico in-vitro diagnostica zoals HIV-tests niet worden gegarandeerd. Ook de productinformatie van de test op darmkanker was verwarrend en bovendien werkte het kwaliteitssysteem van MiraTes niet.

Rectificatie

Het bedrijf spande een rechtszaak aan tegen de berichtgeving op de site van de Inspectie en won deze. De rechter oordeelde dat er onjuistheden in het persbericht van de Inspectie stonden en dat deze een rectificatie op de website moest plaatsen.

Naming and shaming

De tekst die de rechter voor de rectificatie had opgesteld, was volgens de Inspectie verwarrend, dus dienden ook zij een hoger beroep in. Dat is nu afgewezen; volgens het Hooggerechtshof had de IGZ niet aan ‘naming and shaming’ mogen doen en moet de tekst van de oorspronkelijke rectificatie blijven bestaan.

Misstanden

Volgens Johan Miedema, kwaliteitsmanager bij MiraTes is het publiekelijk bekend maken van bedrijven waarbij de Inspectie misstanden vermoedt, al een geruime tijd een doorn in het oog van vele organisaties.

Schadeclaim

Het hof heeft de IGZ tot alle kosten veroordeeld. MiraTes dient ook nog een schadeclaim in, waarvan de hoogte nog onbekend is. De Inspectie was niet bereikbaar voor commentaar. (MedNet)

Lees meer:

De Inspectie gaat in hoger beroep in de zaak MiraTes

Websites:

IGZ

MiraTes

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.