De Inspectie stelde MiraTes half mei onder verscherpt toezicht. Volgens een bericht op de website van de Inspectie kon de veiligheid en werking van hoog-risico in-vitro diagnostica zoals HIV-tests niet worden gegarandeerd. Ook de productinformatie van de test op darmkanker was verwarrend en bovendien werkte het kwaliteitssysteem van MiraTes niet.
Rectificatie
Het bedrijf spande een rechtszaak aan tegen de berichtgeving op de site van de Inspectie en won deze. De rechter oordeelde dat er onjuistheden in het persbericht van de Inspectie stonden en dat deze een rectificatie op de website moest plaatsen.
Naming and shaming
De tekst die de rechter voor de rectificatie had opgesteld, was volgens de Inspectie verwarrend, dus dienden ook zij een hoger beroep in. Dat is nu afgewezen; volgens het Hooggerechtshof had de IGZ niet aan ‘naming and shaming’ mogen doen en moet de tekst van de oorspronkelijke rectificatie blijven bestaan.
Misstanden
Volgens Johan Miedema, kwaliteitsmanager bij MiraTes is het publiekelijk bekend maken van bedrijven waarbij de Inspectie misstanden vermoedt, al een geruime tijd een doorn in het oog van vele organisaties.
Schadeclaim
Het hof heeft de IGZ tot alle kosten veroordeeld. MiraTes dient ook nog een schadeclaim in, waarvan de hoogte nog onbekend is. De Inspectie was niet bereikbaar voor commentaar. (MedNet)
Lees meer:
De Inspectie gaat in hoger beroep in de zaak MiraTes
Websites: