Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inspectie: rvb HMC moet zorgaanbod afstemmen met betrokkenen

Als ziekenhuis Bronovo in Den Haag sluit dan is het voor de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd van belang of de verandering in het zorgaanbod is afgestemd met betrokkenen, zoals de cliëntenraad en ketenpartners. Afstemmen is in dit geval meer dan informeren.
Hmc Overleg Op Seh Met Specialisten Webversie 583x420

De situatie van ziekenhuis Bronovo is volgens de inspectie niet te vergelijken met de sluiting van de IJsselmeerziekenhuizen en het MC Slotervaart. De situatie van Bronovo is anders omdat er volgens de inspectie geen sprake is van acute financiële problemen. Bovendien was de sluiting van MC Slotervaart onverwacht en heel snel. Bij het Bronovo gaat het om een geplande sluiting van een ziekenhuislocatie. Volgens het AD rekent de Verpleegkundige Adviesraad van het Haags Medisch Centrum (HMC) erop dat ziekenhuis Bronovo eind 2023 zijn deuren voorgoed sluit. Nog een ander verschil is dat Bronovo een locatie is van een ziekenhuis met meerdere locaties.

Raad van bestuur is verantwoordelijk

De inspectie is dan ook niet extra alert rond de situatie van ziekenhuis Bronovo. De verantwoordelijkheid ligt bij de raad van bestuur. ‘De raad van bestuur is altijd verantwoordelijk voor goede en veilige zorg, en dus ook voor de keuzes omtrent de inrichting van het zorgaanbod.’

Besluitvormingsproces

De inspectie ziet er in het geval van Bronovo alleen op toe dat de raad van bestuur verantwoordelijkheid neemt. Een van de aspecten daarin is het besluitvormingsproces. Is de verandering in het zorgaanbod voldoende afgestemd met betrokkenen, zoals de cliëntenraad en ketenpartners? De inspectie zegt daarbij dat afstemmen meer is dan alleen informeren.

Weerstand

Volgens HMC vinden deze weken gesprekken plaats met vertegenwoordigers van patiënten, medewerkers, verwijzers, zorgverzekeraars, het ministerie van VWS en gemeenten. In de Haagse gemeenteraad hebben twee partijen aangegeven tegen de sluiting te zijn. Een internetpetitie, gestart door het Voorburgs Dagblad, tegen de sluiting van Bronovo is meer dan 29.000 keer ondertekend. Twee samenwerkingsverbanden van verloskundigen hebben een brandbrief geschreven aan het HMC.

Toekomstscenario’s

In december werd bekend dat het bestuur werkt aan een plan met toekomstscenario’s voor de lange en korte termijn. Daarbij wordt onder meer naar huisvesting van de ziekenhuizen gekeken. Het is nu al bekend dat Bronovo wordt gesloten in de weekeinden. Ook zal de afdeling verloskunde worden overgeheveld naar HMC Westeinde.

Op 24 januari vertelt HMC wat de uitkomst is van de verkenningen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.