Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Inspectie: verplichte toetsing alle zorgverleners

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) wil dat alle beroepsbeoefenaren in de zorg verplicht deelnemen aan visitaties of andere vormen van inhoudelijke collegiale toetsing. Ook zorgverleners die werkzaam zijn in een solopraktijk.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Inspectie: verplichte toetsing alle zorgverleners

Dat zegt de IGZ in de Staat van de Gezondheidszorg 2013 die vandaag verschijnt. ‘Wanneer een zorgverlener in een eenmanspraktijk minder goed gaat functioneren, hebben collega’s wel degelijk een verantwoordelijkheid om in actie te komen’, aldus de IGZ in het jaardocument waarin de stand van zaken van het kwaliteitstoezicht in de zorg wordt weergegeven.

Solopraktijk

De toezichthouder ziet een actieve rol weggelegd voor de beroepsorganisaties. Zij kunnen visitaties instellen of aanscherpen en ze zijn ook in staat om verbeterprogramma’s op te stellen voor zorgverleners in een solopraktijk. Daarnaast pleit de toezichthouder ervoor om bij herregistraties meer eisen te stellen, bijvoorbeeld

2
55

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Het is wel interessant deze oproep van de inspectie:
    De IGZ wil dat ‘veilig’ gemeld kan worden zodat lering getrokken wordt uit een incident. ‘Waar angst regeert, wordt niet geleerd. We zien als Inspectie dat dit aloude gezegde nog steeds vaak actueel is’, aldus inspecteur-generaal Ronnie van Diemen.
    Hoe doet de inspectie dit zelf (denk aan de situatie in Tuitjenhorn)?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.