Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inspectie wil nieuw keurmerk

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) wil dat de ouderenzorg een eigen kwaliteitskeurmerk ontwikkelt op basis van de normen voor verantwoorde zorg. Dat maakte hoofdinspecteur Jenneke van Veen bekend op het congres ‘Waardige zorg’ van het Zonnehuis op 30 augustus in Zwolle.

“Bent u in een keer van alle keurmerken af”, zei Van Veen. Een verraste zorgbestuurder, wiens instelling net een HKZ-keurmerk had gehaald, vroeg zich af of al die inspanningen voor niets waren geweest. Maar volgens Van Veen was dat niet zo. Ze legde uit dat ‘oude’ keurmerken vooral letten op het zorgproces en of protocollen voor kwaliteit aanwezig zijn. “Zo’n keurmerk hoeft helemaal niet te betekenen dat de kwaliteit van zorg goed is. Het nieuwe keurmerk zal gebaseerd zijn op de normen van verantwoorde zorg en laat zien of de geleverde zorg goed is.”

Ontkenning

Van Veen zei dat zorgkantoren het nieuwe keurmerk ook een rol zullen laten spelen bij de onderhandelingen over het zorgbudget in 2009. Tot die tijd hebben zorgaanbieders nog een bronzen keurmerk nodig.

Verrassing

Van Veen verraste het publiek van zorgdirecteuren op nog een nieuwtje. Er komen kwaliteitsaccountants die de informatie gaan controleren die zorgaanbieders leveren aan de IGZ. Op basis van deze informatie houdt de Inspectie toezicht. “Wie zegt dat instellingen daarbij niet een te rooskleurig beeld schetsen?”, zei Van Veen. De kwaliteitsaccountants moeten een discussie over de betrouwbaarheid in de kiem smoren.

Weinig sympathie

Het voornemen kon op weinig sympathie rekenen in de zaal. “Een blijk van gestold wantrouwen”, merkte een zorgbestuurder op. Zijn voorkeur ging uit naar ict-hulpmiddelen die de betrouwbaarheid van informatie controleren. (ZorgVisie – Bart Kiers)

Links:

Kwaliteitskeurmerk zegt niets

Keurmerk leidt niet tot betere kwaliteit

Jenneke van Veen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.