Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Inspectie: Zorginstellingen poetsen kwaliteitscijfers op

Redactie Zorgvisie
Zorginstellingen geven de Inspectie voor de Gezondheidszorg verkeerde informatie over de kwaliteit van zorg. Dat zegt inspecteur-generaal Gerrit van der Wal in een interview dat verschijnt is in het julinummer van Zorgvisie Magazine.

Het toezicht van de inspectie is gebaseerd op het zogeheten gefaseerde toezicht. Zorginstellingen vullen daartoe zelf gegevens in over de kwaliteit van zorg. Op basis van een risico-analyse besluit de IGZ of een bezoek noodzakelijk is. Gezien de beperkte capaciteit is dit de enige manier om toezicht te houden, aldus de inspectie. Er zijn 150 fte’s aan inspecteurs die toezicht houden op 3000 instellingen en 800.000 beroepsbeoefenaren.

Te rooskleurig beeld

Uit betrouwbaarheidscontroles door de IGZ, onder meer bij slokdarmkankeroperaties, blijkt dat de aangeleverde informatie lang niet altijd overeenkomt met de realiteit. “De resultaten vielen ons wel een beetje tegen”, vindt Van der Wal. “De cijfers werden rooskleuriger voorgedaan. Het is overigens niet gezegd of dit opzet is. Het is niet eenvoudig de informatie op een rijtje te zetten. Als professionals zeggen dat het zo veel werk is, zeg ik altijd: ‘Maar je wilt het zelf toch ook weten? Anders kun je geen verbeteringen aanbrengen.’ Fraude is niet uitgesloten, maar dat zijn we nog niet tegengekomen.”

Kwaliteitsaccountant

Als zorginstellingen hun leven niet verbeteren, gaat de inspectie de bevindingen openbaar van de betrouwbaarheidscontroles openbaar maken. Van der Wal: “Daar zal een preventieve werking van uitgaan. En anders kun je je afvragen of elke instelling een ‘kwaliteitsaccountant’ moet hebben die controleert of de aangeleverde informatie wel klopt.”

Algemene Rekenkamer maakt gehakt van gefaseerd toezicht

Begin juni maakte de Algemene Rekenkamer gehakt van het gefaseerd toezicht. Volgens de Rekenkamer voldoet het systeem niet aan drie randvoorwaarden. In de eerste plaats doen niet alle instellingen mee. De inspectie heeft organisaties die werken op basis van persoonsgebonden budgetten en particuliere instellingen niet in beeld. Ten tweede is de informatie niet voldoende betrouwbaar, zoals de inspectie nu zelf toegeeft. In de derde plaats is het systeem van handhaven nog in ontwikkeling.

Onderzoeksraad voor Veiligheid kritisch over gefaseerd toezicht

Vorig jaar was de Onderzoeksraad voor Veiligheid ook al kritisch over het gefaseerd toezicht. De raad vond dat de inspectie te veel afhankelijk was van informatie die de instellingen zelf aanleveren. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Kamer wil onderzoek naar inspectie

2 REACTIES

  1. Het woord “oppoetsen” in de kop boven dit artikel is gebaseerd op citaten die door de heer Van der Wal voor publicatie zijn gelezen en goedgekeurd en met name op de zin: “De cijfers werden rooskleuriger voorgedaan.” Suggesties die in de kop worden gelezen, laat de redactie voor rekening van de heer Van der Wal.

  2. Lees alle reacties
  3. Het woord “oppoetsen” dat in de kop boven dit artikel staat, heb ik zeker niet gebruikt. Ik heb instellingen niet beschuldigd van het ‘expres’ aanleveren van onjuiste gegevens. De kop is naar mijn mening daarom tendentieus en suggestief.
    Ook wekt de kop de suggestie dat alle zorginstellingen, dus alle ziekenhuizen, maar ook in de verpleging en verzorging de GGZ en andere sectoren, moedwillig verkeerde informatie aanleveren aan de inspectie en dat de inspectie dat veroordeelt. Er is in het interview waar dit artikel op gebaseerd is geen vingerwijzing naar ‘zorginstellingen’ geweest, laat staan naar alle zorginstellingen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.