Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Instellingen gehandicapten potten geld op

In plaats van investeren in zorg, potten instellingen voor verstandelijke gehandicapten miljoenen euro's op. Dit berichtte actualiteitenprogramma Netwerk vrijdagavond.

Financieel onderzoeker Pieter Lakeman hield in opdracht van Netwerk de acht grootste instellingen tegen het licht. Aan de hand hiervan stelt hij dat het eigen vermogen van alle instellingen tussen 2001 en 2005 met gemiddeld 40 procent is gestegen. Van de totale omzet zit volgens het onderzoek 12,1 procent in de spaarpot. Dit percentage was vorig jaar goed voor 35 miljoen euro winst. Uit geen van de onderzochte jaarrekeningen blijkt dat dat de vennootschapsbelating wordt betaald. Lakeman verwacht dat dit in de toekomst anders wordt wanneer er blijvend winst wordt gemaakt.

Waarborgfonds

Uit de Netwerkreportage blijkt dat de reden van het oppotten voor een groot deel te wijten is aan de vermogenseisen die het Waarborgfonds voor de Zorgsector (WfZ) stelt. Dit fonds stelt staatsgaranties aan banken voor leningen die zij aan de zorgsector terbeschikking stellen. Deze goedkope leningen zijn bedoeld voor nieuwbouw en aankoop op ruime schaal en hiervoor is het fonds in 1999 opgericht. Het fonds bepaalt in feite welke organisaties in aanmerking komen voor de leningen. Uit de jaarverslagen blijkt dat het waarborgfonds tot en met 2003 de grens van 8% als een gezond vermogensniveau zag. Sinds het jaarverslag 2004 ziet het waarborgfonds 10% als een gezond vermogensniveau.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.