Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Interactieve keuzehulp voor borstkankerpatiënten

Mark van Dorresteijn
Borstkankerpatiënten in het Maastrict UMC+ kunnen sinds kort gebruik maken van een online hulpmiddel voor het maken van een weloverwogen behandelkeuze.
Interactieve keuzehulp voor borstkankerpatiënten
Foto: ANP

De online tool, die is ontwikkeld in samenwerking met ZorgKeuzeLab, ondersteunt patiënten bij de dilemma’s die tijdens de ziekte de kop op steken.

Behandelopties bij borstkanker

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker onder vrouwen. Maar liefst een op de zeven tot acht vrouwen krijgt vroeg of laat met de ziekte te maken. Patiënten hebben vaak verschillende behandelopties, waaronder chemotherapie, bestraling, een borstsparende operatie of een borstverwijdering, al dan niet gevolgd door een borstreconstructie. Al deze keuzes stellen de patiënt voor een dilemma. ‘Er is namelijk geen goede of foute keuze’, stelt Vivianne Tjan-Heijnen, hoofd van het Maastrichtse borstkankerteam. ‘Iedere behandeloptie heeft zijn eigen voor- en nadelen. Wat de ene patiënt belangrijk vindt hoeft niet vanzelfsprekend zwaarwegend te zijn voor de ander. Zo zal de ene vrouw de bijwerkingen van chemotherapie bijvoorbeeld acceptabel vinden en gruwelt de ander alleen al bij de gedachte.’

Samen beslissen

Als een vrouw de diagnose borstkanker krijgt, breekt een moeilijke periode aan. ‘Er komt een stortvloed van informatie op je af’, zegt Regina The van ZorgKeuzeLab, ontwikkelaar van interactieve keuzehulpen. ‘Uit die berg aan informatie moet je als patiënt uiteindelijk een persoonlijke behandelkeuze te maken. Dat is lastig. De keuzehulp biedt uitkomst door op een overzichtelijke en duidelijke manier persoonlijke ondersteuning te bieden.’

Keuzehulp

Patiënten krijgen een inlogcode om thuis de keuzehulp in te vullen. Aan de hand van stellingen kan de patiënt zelf aangeven wat voor haar persoonlijk belangrijke overwegingen zijn om wel of niet voor een bepaalde behandeling te kiezen. In het ziekenhuis bespreekt de behandelend arts de resultaten vervolgens met de patiënt. Daardoor ontstaat een gelijkwaardige relatie tussen beiden. Uiteindelijk wordt een gezamenlijk besluit genomen over de verdere behandeling, een besluit waar de patiënt dan ook zelf achter staat.

Beter voorbereid

De interactieve keuzehulp (video) wordt in eerste instantie in het Maastricht UMC+ en een klein aantal andere ziekenhuizen aangeboden. Inmiddels hebben de eerste patiënten al gebruik gemaakt van het nieuwe hulpmiddel en zijn de reacties positief. ‘Mensen die bewust nadenken over hun persoonlijke situatie zijn uiteindelijk ook meer tevreden’, zegt Tjan-Heijnen. ‘Je bent beter voorbereid op wat er komen gaat.’ Tijdens de pilotfase wordt het gebruik van de keuzehulp geëvalueerd. Uiteindelijk is het de bedoeling dat steeds meer ziekenhuizen in Nederland de keuzehulp zullen gaan aanbieden aan hun patiënten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.