Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Interactieve muur in zorgcentrum als rustpunt voor bewoners

Mark van Dorresteijn
Drie studenten van de Hogeschool van Amsterdam hebben gisteren een interactieve muur gepresenteerd in Zorgcentrum Vivium Naarderheem.
Interactieve muur in zorgcentrum als rustpunt voor bewoners

De muur staat op de psychogeriatrische afdeling en het is de bedoeling dat de muur rust brengt voor de bewoners. Afgelopen week hebben de studenten de muur getest en uit de eerste resultaten blijkt dat de bewoners positief reageren op de interactieve muur. Ook de verzorgenden merken verschil in het dwaalgedrag.

Interactieve muur

De installatie is geplaatst op de gang waar de ouderen wonen. De leefruimte is voorzien van sensoren, die reageren wanneer de dementerende ouderen rond lopen. De sensoren zijn gelinkt met een audiopad waardoor de ouderen muziek horen die hen naar de muur leidt. Op de muur zien zij vervolgens beelden uit de omgeving van Naarden. Dat biedt rust en herkenning.

Opdracht

De studenten kregen de opdracht om iets te verzinnen tegen het dwalen van de ouderen. Deze vrije opdracht formuleerde het zorgcentrum in samenwerking met het Digital Life Centre voor de minor Ambient Intelligence. Yannick de Lange, Sven Haitjema, Kyra Bergman van de opleidingen Communication and Multimedia Design, Informatica en Technische Informatica gingen met deze opdracht aan de slag en ontwierpen de interactieve muur.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP )

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.