Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Interim bestuurder: ‘Ik ben mijn tarief ruimschoots waard’

Redacteur Zorg+Welzijn
Humanitas DMH, instelling voor gehandicaptenzorg, heeft een interim bestuurder meer dan 95.000 euro betaald voor zijn werk, korter dan een half jaar. Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid heeft om opheldering gevraagd bij de raad van toezicht. Die zegt volledig achter de interim bestuurder te staan.
Interim bestuurder: ‘Ik ben mijn tarief ruimschoots waard’
Foto: ANP Koen Suyk

De consultant zegt zelf in de krant dat zijn beloning in lijn is met de wet. Hij zou niet hoeven te voldoen aan de norm omdat hij korter dan een halfjaar bij de instelling in dienst zal zijn. Bovendien heeft de instelling ‘sinds mijn komst al voor 1 miljoen aan overbodige kosten kunnen wegsnijden. Ik ben mijn tarief dus nu al ruimschoots waard’, aldus de interim bestuurder. De consultant kreeg in juli meer dan 95.000 euro betaald voor zijn werk Een assistente, die met de bestuurder is meegekomen, heeft in dezelfde maand voor ruim 35.000 euro gedeclareerd.

Publeaks

De betaling van de interim bestuurder kwam aan het licht via de Volkskrant, die is aangesloten bij Publeaks, een website waar klokkenluiders anoniem kunnen lekken. Aan dat initiatief werken 15 nieuwsmedia mee. Onder de werknemers van Humanitas DMH heeft de beloning volgens de Volkskrant kwaad bloed gezet.

Continuïteit

De raad van toezicht van de zorginstelling zegt op de website dat hij ‘unaniem’ achter zijn keuze staat om een interim-bestuurder aan te stellen. ‘De raad van toezicht heeft hem ingehuurd om de continuïteit van Humanitas DMH te verzekeren’, aldus de instelling. ‘Na het vertrek van de vorige raad van bestuur bleek dat Humanitas DMH een dusdanig zwakke organisatie had, dat het voortbestaan van de organisatie in gevaar dreigde te komen. Het inhuren van een bekwame en op dit gebied zeer ervaren interim-bestuurder was dan ook dringend nodig.’

Uitzondering

Hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp stelt in de Volkskrant dat de wet inderdaad een uitzondering maakt voor bestuurders die korter dan een half jaar als zelfstandige worden ingehuurd. ‘Dat komt doordat zij nog kosten maken voor bijvoorbeeld pensioen, een auto en eventueel een secretaresse. Een bedrag dat neerkomt op drie ton per jaar zou dan misschien verdedigbaar zijn. Maar 95 duizend euro per maand is wel heel dol, en zeker niet in de geest van de wet.’

Buitensporig

De vereniging Humanitas laat in een persbericht weten de buitensporige honorering van de interim-bestuurder van Humanitas DMH af te keuren. De vereniging zal dit standpunt overbrengen aan de Raad van Toezicht van Humanitas DMH. De vereniging vindt de buitensporige honorering moeilijk te rijmen met de Humanitas-waarden die in het dagelijks werk centraal staan. De vereniging Humanitas weet zich in dit standpunt gesteund door Stichting Humanitas Rotterdam, Stichting Kinderopvang Humanitas, Stichting Humanitas Financiële Hulpverlening, Stichting Humanitas Onder Dak en Stichting Humanitas Woonzorgplus in Den Haag.

7 REACTIES

 1. Als ziekenhuisapotheker kocht ik medicijnen in waar ik 100.000 op verdiende. Ik zag daar geen cent van. Ik vond het mijn plicht en behorende bij de moraal van de dienstverbander. Ik kan me niet voorstellen dat er geen bestuurder te vinden is die het voor minder doet. Ik denk dat ik het snijden in de uitgaven net zo goed kan uitvoeren als een interimmer. Wat een spatjes hebben die interimmers. Gaan die soms hun salaris terugbetalen wanneer het verkeerde snijmanoeuvres blijken te zijn? Zet het geld op een geblokkeerde rekening. En laat die golddiggers hun geld pas krijgen na gebleken resultaat bijv na 2-3 jaar (Golmann Sachs keerde verdiensten in aandelen uit, die na 5 jaar pas verkocht konden worden).

 2. Lees alle reacties
 3. Het argument ‘ik heb al een miljoen’ geschrapt is wel lachwekkend. Als ik als klinisch psycholoog voorkom dat mensen gaan shoppen in het ziekenhuis, eerder terug aan het werk gaan of juist niet uitvallen en in de ziektewet terecht komen bespaar ik ook geld. Graag zou ik mijn salaris daarom aangepast zien.

 4. Bij een declaratie van € 95.000 incl. btw hoort een dagbesteding van meer dan 10 uur over 31 dagen per maand. Dat lijkt nogal ongeloofwaardig, in ieder geval erg ongezond.
  Los daarvan, een interim-manager behoort niet meer dan 40 uren per week te declareren. Het salaris van een vaste bestuurder is immers ook op eenzelfde aantal uren gebaseerd.
  De RvT zal het uurtarief hebben afgesproken en dat is hun bevoegdheid. Zij zullen zich niet vooraf hebben gerealiseerd dat er zoveel werkuren in een maand zitten :).

 5. We hebben ooit de combinatie van belastingheffing en arbeidsdeling uitgevonden om te zorgen dat mensen die belasting betalen daarvoor effectieve, door professionals geleverde diensten voor terugkrijgen. Als professionele zorg te duur is, komt dat niet door het salaris dat de uitvoerder verdient, maar door de hele kolom daarboven, waarin de salarissen hoger worden naar mate professionals minder doen voor de patiënt.

 6. Dit is op geen enkele wijze te verantwoorden, zelfs al werkt de man 24 uur per dag hetgeen ik niet aannemelijk vind. Ook een secretaresse die 35.000 euro per maand ophaalt kun je niet anders kwalificeren dan zakken vullen.
  Erg triest voor al die vrijwilligers bij de vereniging en personeelsleden die steeds meer moeten doen voor minder loon.

 7. ik vind juist wanneer je veel opbrengt en daarmee waarde toevoegd je veel mag verdienen echter wanneer je veel verdient en weinig toegevoegde waarde geeft aan een bedrijf of instelling of er een finaciele puinhoop van maakt dan pas zonder vergoeding ontslag. Veel rechtvaardiger en minder de omgekeerde wereld.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.