Het kabinet heeft afgesproken dat ouderen indien mogelijk langer thuis moeten wonen. Deze maatregel heeft direct effect op zorgaanbieders, omdat het aantal bewoners afneemt. Daardoor bestaat de kans dat bewoners moeten verhuizen naar een andere locatie of naar een andere zorgaanbieder, omdat hun zorginstellingen sluit doordat er te weinig mensen wonen.
De NZa waarschuwt dat er in vijf regio’s problemen kunnen ontstaan en de zorgkantoren – de instellingen die de contracten tussen instellingen en verzekeraars regelen – daar ‘extra alert’ moeten zijn. Het gaat volgens de zorgautoriteit om de regio’s Arnhem, Amsterdam, Groningen, Midden-Holland en Utrecht.

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?
en toch vind ik dit een bericht waarover we ons zorgen moeten maken. er zal veel bij de lokale infrastructuur worden neergelegd en juist daar raken de bezuinigingen het meest direct aan de werkvloer. ik hoop nu maar dat de lokale beleidmakers ongewenste (doorgaans negatieve) informatie niet negeren, zoals hun landelijke voorgangers wel vaak lijken te hebben gedaan. en dat men zich eens wil gaan realiseren dat de belangen weliswaar in elkaars verlengde liggen, maar daarmee nog niet automatisch gelijk op lopen.