Kamer plaatst vraagtekens bij Wmo-oplossing minister

De plannen van VWS-minister Hugo de Jonge om aan de Wet maatschappelijke ondersteuning te sleutelen, hebben bij de Tweede Kamer een hoop vragen opgeroepen. Kamerleden zijn vooral benieuwd hoe hij ervoor gaat zorgen dat enerzijds gemeenten de ruimte houden om hun eigen beleid vorm te geven en anderzijds cliënten meer zekerheid krijgen over de soort en hoeveelheid hulp die zij kunnen krijgen.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Minister Hugo de Jonge van VWS. Foto: ANP/Phil Nijhuis

De Jonge kondigde in een brief van 12 april aan dat hij de rechtszekerheid van Wmo-cliënten beter in de wet wil verankeren, terwijl hij tegelijkertijd de beleidsruimte van gemeenten zal behouden. De minister reageerde hiermee op een reeks rechtszaken waarin gemeenten werden teruggefloten omdat zij de maatschappelijke ondersteuning niet in aantal uren toekenden maar in een beoogd resultaat, zoals een schoon huis. Dat gaf cliënten onvoldoende rechtszekerheid, stelden de rechtbanken.

Frequentie x activiteit

Toch wil minister De Jonge niet terug naar een regeling waarin een vast aantal uren ondersteuning wordt toegekend. In plaats daarvan is hij met een compromis gekomen.

0
5861

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.